Opinie

Vakman André van Duin is dirigent van de grote lach

André’s Nieuwe Revue. Met André van Duin, Ron Brandsteder, Ferry de Groot, orkest en dansers. Gezien 9/11 in Beatrix Theater, Utrecht. Aldaar t/m 16 december. Tournee t/m 27 april 2008. Info: www.andrevanduin.nl

Het publiek gaat er ’ns lekker voor zitten, in het Utrechtse Beatrixtheater. Vol verwachting klopt ons hart, de revue gaat beginnen. Mét André van Duin. „Ik ben de enige allochtoon hier”, zegt de buurvrouw op rij 8, al rondkijkend. „Maar ik ga toch, André is geweldig!!!” De muziek zet in, het doek gaat omhoog. Kosten noch moeite zijn gespaard. Een rijk decor in Amsterdamse sferen. Mooie jongens en meisjes van een ballet, plus een orkestje. André komt op: „Hallo Utrecht.” Komiek is het mooiste beroep van de wereld, laat hij weten. „En ik kan niks anders.” André (Adrianus Marinus Kyvon, 60), doet dit nu al ruim veertig jaar.

Even later treedt aangever Ron Brandsteder binnen. Te laat, natuurlijk. Ja, een file. De lach komt los. André heeft weinig nodig om het publiek in beweging te krijgen. En Brandsteder is slechts zichzelf, de brave tv-man die dwaze Dreetje tot de orde roept. André leest ’Redkepje’ voor in z’n steenkolen Engels. „Ja, ik ben dislesbisch.” „Het is dyslectisch”, verbetert Ron. In hoog tempo gaat het door. Grappen, goed getimed. De zaal buldert, met hier en daar een gierend gelach van een enkeling die niet meer kan stoppen. En André hoeft dan nog slechts een smoel op te zetten om het lachen nog meer aan te wakkeren. Om het niveau van de humor, daar gaat het niet om. ’Fucking the socks’, leest André voor. ’Sokken naaien’. Het deert hier niemand, integendeel.

De nieuwe revue van rasentertainer André doet sterk denken aan de aloude tijden van Snip en Snap. Aangever, grappenmaker, dans, muziek, zang, glitter, glans en witte veren. Dat alles in uitgekiende afwisseling om de kaken die pijn doen van het lachen rust te gunnen.

Pater Bim van Beieren doet aangifte bij de politie, Ron Brandsteder doet zijn ’Dancing with the Stars’ met André die steeds opkomt als weer een andere BN’er Marc-Marie Huijbregts (’Ech waar’), Frans Bauer, de Rijdende Rechter, Jules Deelder met gedichten over Sparta en Rotterdam, Lee Towers, en wat dies meer zij. Allen direct herkenbaar en met veel vakmanschap geïmiteerd.

Een hoogtepunt van de avond is de Dik Voormekaar-show, de radioshow die André in de jaren zeventig zaterdagmiddag samen met Ferry de Groot bracht. Ditmaal live met dezelfde Ferry uitgevoerd. „Nee, nou wordt die mooi.” Meneer De Groot weet een raadsel: „Het is blauw en weegt bijna niks.” Antwoord: lichtblauw. Het is André op z’n sterkst. In hoog tempo wisselen de stemmetjes elkaar af. Een vakman, dat is hij altijd geweest. En is hij nog.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden