Vaker vergiftiging door pijnstillers

(Novum) - Het aantal Nederlanders dat een vergiftiging oploopt door een geneesmiddel is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Het gaat om geneesmiddelen die zonder recept verkrijgbaar zijn, zoals paracetamol en ibuprofen. Dat meldt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC).

Het aantal meldingen over drugs nam voor het eerst in jaren af. Vorig jaar ontving het centrum in totaal ruim 37 duizend meldingen over acute vergiftigingen. Dat is vijf procent meer dan in 2004.

Als vaak voorkomende oorzaken van vergiftiging noemt het NVIC 'opzettelijke overdoseringen' bij volwassenen, en kinderen die snoepen van geneesmiddelen. Ook kwamen er meer dan driehonderd meldingen binnen van medicatiefouten. In de meeste gevallen werd die fout thuis gemaakt, maar ook in verpleeghuizen (49 meldingen), bij de apotheek (14 meldingen), of ziekenhuizen en psychiatrische instellingen (29 meldingen) wil het nog wel eens mis gaan. Verkeerde medicijnen worden voorgeschreven, vaak ook nog in overdosering, of een patiënt krijgt per ongeluk de medicijnen van een andere patiënt.

Het aantal meldingen dat het NVIC ontving over drugs daalde met zeventien procent, van bijna veertienhonderd in 2005 naar ruim elfhonderd vorig jaar. Uitzondering op de daling vormt amfetamine. Het NVIC vermoedt dat meer mensen amfetamine gebruiken om bijvoorbeeld af te vallen, nu efedra sinds 2004 niet langer zonder recept mag worden verkocht.

Het grote aantal ernstige vergiftigingen door alcoholische drank bij tieners blijft zorgelijk, zo stelt het NVIC. Jaarlijks ontvangt het centrum zo'n 130 meldingen van vergiftigingen door alcohol bij tieners. Doordat artsen goed bekend zijn met alcoholvergiftigingen vermoedt het NVIC slechts het topje van de ijsberg te zien.

Het NVIC is onderdeel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden