Vaker hoger risico zorgverzekering

Nu de premies voor de zorgverzekering almaar verder stijgen, kiezen meer mensen voor een hoger eigen risico. Daar staat dan een lagere maandpremie tegenover.

Dat blijkt uit cijfers van Vektis, het onderzoeksbureau van Zorgverzekeraars Nederland, de koepelorganisatie van zorgverzekeraars. Het kabinet verhoogde dit jaar het verplicht eigen risico al van 170 naar 220 euro. Daarnaast steeg het maandelijkse vaste bedrag voor de basisverzekering met gemiddeld 25 euro.

In de praktijk is deze premiestijging deels te ondervangen door te kiezen voor een vrijwillig verhoogd eigen risico, oplopend tot 500 euro per polis. Daarvoor bieden de zorgverzekeraars premieverlaging die kan oplopen tot enkele tientjes per maand.

Vorig jaar koos 5,9 procent van de verzekerden voor zo'n vrijwillig verhoogd eigen risico. Dat percentage steeg over 2012 tot zeven procent, naar 140.000 verzekerden. Iets meer dan de helft van hen koos voor een maximale verhoging, van 500 euro.

Vektis registreerde verder dat 6 procent van de verzekerden veranderde van zorgverzekeraar, iets meer dan één miljoen verzekerden, een hoger percentage dan ooit te voren. Een verklaring hiervoor is mogelijk het de groter wordende verschillen in prijs en dekking tussen zorgverzekeraars. Zo zijn internetpolissen steeds populairder.

Het aantal verzekerden met een aanvullend pakket daalde licht, met 1 procent naar 88 procent. De basisverzekering dekt immers de belangrijkste uitgaven voor ziekte zoals huisartsbezoek, ziekenhuis en medicijnen. Wel nam het aantal mensen met een tandartsverzekering toe, vooral omdat de tandartsen hun prijzen dit jaar zelf mogen bepalen. 68 procent van de verzekerden heeft nu zo'n tandzorgpolis, tegen 60 procent vorig jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden