Vaker gym op het ROC

De actie van de leraren lichamelijke opvoeding om meer aandacht te krijgen voor sport op hoge scholen en regionale opleidingcentra (ROC's) lijkt effect te hebben. Verscheidene ROC's hebben sport nu ook in hun lesprogramma opgenomen.

Dat zegt Oscar Erken, hoofd bestuurslid van de Koninklijke Vereniging van Leraren Lichamelijke Opvoeding (KVLO), tijdens de Mission Olympic vrijdag in Amsterdam. Daar streden vijfduizend scholieren in het voortgezet onderwijs van 130 scholen om het kampioenschap. In totaal werden vijftien verschillende sporten beoefend, zoals voetbal, hockey, zwemmen, volleybal en korfbal.

Voor sporten is, mede door het probleem van overgewicht (obesitas), de laatste jaren al steeds meer belangstelling gekomen. Het aantal fitnesscentra in Nederland is de afgelopen tien jaar verdubbeld. Schoolsport wordt niet alleen gezien als een manier om obesitas te lijf te gaan, maar ook als een manier om integratie te bevorderen en om kinderen te leren met verlies en winst om te gaan.

Dhr. Erken is binnen het bestuur van de KVLO verantwoordelijk voor schoolsport. Hij is blij dat naast de basisscholen en scholen voor het voortgezet onderwijs sport nu ook serieus wordt genomen om voornamelijk de ROC's. „Van de 48 ROC's in Nederland hebben er 36 een convenant getekend waarin ze erkennen dat het goed is om weer gymlessen op school te geven”, vertelt Erken die denkt dat het nog wel even duurt voordat alle onderwijsinstellingen gym verplicht opnemen in het schoolrooster.

De schoolkampioenschappen zijn een mooi middel om te laten zien dat scholen een belangrijke taak hebben om het belang van sport te benadrukken. Toch doet maar 25 procent van de scholen in het voortgezet mee aan Mission Olympic, dat in samenwerking met NOCNSF en Coca-Cola wordt georganiseerd. „Veel scholen, vooral in de Randstad, organiseren zelf allerlei sportevenementen. Die doen daarom niet mee aan ons evenement”, weet Erken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden