'Vaker elektronisch toezicht om slachtoffers te beschermen'

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) Beeld ANP
Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie)Beeld ANP

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) wil dat volgend jaar vaker gebruik wordt gemaakt van elektronisch toezicht om te voorkomen dat slachtoffers hun daders weer tegen het lijf lopen. Hij zei dat vandaag in het tv-programma Eva Jinek op Zondag.

ANP/Redactie

Eerder is al nieuwe wetgeving voor het elektronisch toezicht ingediend. Nu gaat het om een aanscherping, waarover Teeven een brief aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Jaarlijks wordt er nu in 180 gevallen elektronisch toezicht opgelegd bij delinquenten die onder voorwaarden terugkeren in de samenleving. Teeven wil een verdubbeling. Het elektronisch toezicht, bijvoorbeeld met een enkelband, moet controleren of een opgelegd locatie- of contactverbod wordt nageleefd.

Teeven wil het elektronisch toezicht vooral inzetten voor zedendelinquenten, daders van huiselijk geweld, gewelddadige overvallers en crimineel gedrag van jongeren. De aanscherping kost zo'n 4 miljoen euro. Om tot een verdubbeling te komen heeft Teeven met het Openbaar Ministerie afgesproken dat bij het eisen van voorwaarden altijd wordt overwogen of elektronisch toezicht nodig is.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden