Vakdiplomaat als rechterhand paus

Met benoeming Pietro Parolin begint hervorming van bestuursapparaat

VAN ONZE REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Aartsbisschop Pietro Parolin, zaterdag door paus Franciscus benoemd tot staatssecretaris van het Vaticaan en daarmee tot de machtigste man in de kerk na de paus zelf, is een vakdiplomaat. Hij hoeft niet bang te zijn dat hij de bijnaam 'dat patertje uit het Vaticaan' zal krijgen. Vertegenwoordigers van het Vaticaan in het buitenland, de nuntii, spraken op die misprijzende manier over de voorganger van Parolin, kardinaal Tarcisio Bertone.

Met de benoeming van Parolin heeft de paus een krachtig begin gemaakt met de hervorming van de Romeinse Curie, zijn bestuursapparaat. De staatssecretaris is een soort premier. Hij moet de curie bijsturen en ervoor zorgen dat de paus zelf zich zo weinig mogelijk hoeft te bemoeien met de dagelijkse gang van zaken, zodat hij zich kan concentreren op zijn spirituele taken.

Parolin werd in 1955 geboren in Schiavon, niet ver van Venetië. Vanaf 1986 werkt hij in de Vaticaanse diplomatie. In Nigeria, waar hij van 1986 tot 1989 diende, kreeg hij inzicht in de verhoudingen tussen christendom en islam. In Mexico lukte het hem moeizame betrekkingen tussen dat zeer seculiere land en het Vaticaan te normaliseren. Parolin vindt, net als de paus, dat de kerk zijn aandacht moet richten op de zwakken in de samenleving. Van 2002 tot 2009 was hij 'onderminister van buitenlandse zaken'. In 2009 werd hij nuntius in Venezuela. Met stille diplomatie probeerde hij een modus vivendi te vinden met het linkse bewind van president Hugo Chavez.

De voorganger van Parolin, kardinaal Bertone, stond voor de talrijke zaken die de afgelopen jaren fout zijn gegaan in het Vaticaan en die een schaduw hebben geworpen op de ambtsperiode van de vorige paus Benedictus. Pijnlijk was de opheffing van de excommunicatie (uitstoting uit de kerk) voor de Engelse priester Richard Williamson in 2009. Williamson behoorde tot een viertal bisschoppen die zich zonder toestemming van het Vaticaan hadden laten wijden door de zeer conservatieve aartsbisschop Marcel Lefebvre. Het Vaticaan wist niet dat Williamson de Holocaust ontkende.

Pijnlijk was de zogeheten VatiLeaks-afaire, waarbij informatie over corruptie binnen het Vaticaan naar de media werd gelekt. De persoonlijke butler van de paus bleek de geheime documenten te hebben gestolen, volgens zijn zeggen om corruptie aan de kaak te stellen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden