Vakcentrale versus Bondgenoten

AMSTERDAM - Dat het juist een bestuurder van de vakcentrale FNV moet zijn die een gooi doet naar het voorzitterschap van de grootste FNV-bond. In het licht van de ingewikkelde verhoudingen tussen vakbonden en hun koepel de vakcentrale, lijkt dat op een machtsgreep of op zijn minst inmenging. Lijkt, want het wordt met klem ontkend.

Het is de vakcentrale die boven de bonden lijkt te staan. Als het over hét FNV-brede beleid over de WAO gaat, komt een bestuurder van de vakcentrale opdraven. Als hét cao-beleid van de FNV-bonden wordt vastgesteld is het de cao-coördinator van de vakcentrale die tekst en uitleg geeft. Als het gaat over dé FNV, gaat het over Lodewijk de Waal.

Maar de invloed die de vakcentrale op de Nederlandse samenleving heeft, is te danken aan de 'onderliggende bonden'. Zij hebben honderdduizenden leden, de vakcentrale niet. De afhankelijkheidsrelatie ligt zelfs erg direct: de bonden brengen de kosten op die de vakcentrale maakt.

De fusiebond FNV-Bondgenoten is ontzettend groot en onder de FNV-bonden verreweg de grootste. En dat leidt tot frictie, want in de praktijk heeft de bond naar verhouding weinig te zeggen. Te weinig, vinden ze bij Bondgenoten. Zowel bij de vakcentrale als bij FNV Bondgenoten maken ze er geen geheim van dat de voorzitters van de beide organisaties het tot nu toe niet altijd even best met elkaar konden vinden: Lodewijk de Waal namens de vakcentrale en Hans de Vries namens Bondgenoten.

De Waal maakte zich in het recente verleden bijvoorbeeld hard voor het WAO-advies dat hij in de Sociaal-Economische Raad met werkgevers moeizaam tot stand had gebracht. De Vries concludeerde koeltjes dat de inspanning van de vakcentrale gewaardeerd werd, maar dat het resultaat onvoldoende was.

Ook op het punt waar het juist nu spannend is binnen de hele FNV-organisatie, de huisvesting, is het FNV Bondgenoten dat dreigt de ambitieuze nieuwbouwplannen te blokkeren. Ten slotte zijn er ook nog meer 'gemakkelijke' strijdpunten tussen FNV en Bondgenoten: Bondgenoten vindt de financiële bijdrage aan de vakcentrale (de afdracht) wel wat aan de hoge kant.

En dan komt er een bestuurscrisis bij Bondgenoten. Het oude hoofdbestuur moet weg en komt na een uitgebreide procedure met een nieuw kandidaat-bestuur. Zoals de bondsraad het wilde, zijn het mensen van buiten de bond die een frisse wind door de in problemen geraakte bond moeten laten waaien.

Maar daags voor de sluiting van de inschrijving is daar ineens het bericht dat Henk van der Kolk, bestuurder van het FNV en een kundig polderzwaargewicht, met een eigen ploeg de strijd om het bestuurschap aanbindt. Woordvoerders van Bondgenoten draaien er niet omheen: dat heeft toch wel alle schijn van inmenging door de vakcentrale. Maar nogmaals: het wordt met kracht ontkend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden