Vakcentrale trekt zich terug uit driepartijenoverleg

BONN, FRANKFURT (DPA, Reuter) - Het omvangrijke banenplan in Duitsland, dat voorziet in een halvering van het aantal werklozen in de komende vijf jaar, staat op springen.

De vakbonden hebben zich gisteren uit de onderhandelingen met regering en werkgevers teruggetrokken. De Duitse vakcentrale DGB acht verder overleg “volstrekt zinloos” zolang de andere twee partijen niet naar de bonden willen luisteren.

De verklaring van de voorzitter van de vakcentrale, Dieter Schulte, volgt op het mislukken van het drie partijenoverleg op dinsdagavond. Daarin zetten de werkgevers en regering de sociale vrede op het spel, aldus Schulte. Hij doelde vooral op de voorgenomen ingrepen van de regering in het ziekengeld. Die leveren geen nieuwe banen op, zo meent Schulte.

Ook de plannen van Bonn om de ontslagbescherming van werknemers te versoepelen, wekten Schulte's ergernis. Hij stelde in dit verband dat vakbonden de druk op de werkgevers zullen verhogen. “De DGB heeft vijftien aangesloten vakbonden. Die kan ik zeker tot stakingen bewegen.”

Schulte was vooral onthutst en woedend over het verloop van het gesprek. “Geen enkele minuut” kwam de werkloosheidsbestrijding ter tafel, aldus de voorzitter van de DGB. Begin dit jaar stelden de regering, werkgevers en bonden zich samen ten doel de werkloosheid, die het totaal van vier miljoen werklozen heeft overschreden, drastisch aan te pakken. Over de manier waarop had dinsdagavond gesproken moeten worden.

De bezuinigingsplannen van de regering vormden het breekpunt in de onderhandelingen over het werkgelegenheidspact. Door de steeds trager groeiende economie vreest de regering minder belastinggeld te innen. Tevens leggen de werkloosheidsuitkeringen een steeds groter beslag op overheidsgeld. Om het begrotingstekort binnen de perken te houden, wil het kabinet- Kohl 50 miljard mark minder uitgeven. De regering heeft al laten weten haar bezuiningsmaatregelen door te zetten.

Volgens de werkgeversfederatie BDA zijn bezuinigingen in de sociale sector nodig om banen te behouden. “Ik denk dat de werknemers erkend hebben dat het redelijk is mensen die niet werken een beetje minder te betalen dan mensen die wel werken.”

De economie in Duitsland blijkt steeds minder hard te groeien, zo bleek gisteren ook weer uit gegevens van het gezaghebbende economisch instituut IFO. De Duitse industrie, handel en bouw lieten in een in maart gehouden enquete weten dat zowel de huidige bedrijfssituatie als de vooruitzichten voor het komende halfjaar verslechterd zijn. De bezettingsgraad daalde verder. In maart kwam die uit op 81,9 procent vergeleken met 84,0 in december, 84,7 in september en 86,1 procent in juni.

Bundesbank De Bundesbank, de Duitse centrale bank, waarschuwt er in haar gisteren verschenen jaarverslag voor de financieringstekorten in overheidsbegrotingen niet te dichten door belastingverhogingen. Integendeel, president Hans Tietmeyer pleit pleit voor “snijden in het fiscale vet”. Liever dan met tijdelijke bezuinigingscampagnes dienen overheden volgens Tietmeyer met “overtuigende, geloofwaardige concepten uit te werken om permanente besparingen te bewerkstelligen”. Het zit Tietmeyer dwars, dat het financieringstekort in veel Europese landen nog steeds in de buurt zit van 3,5 procent. De staatsschuld in relatie tot het bruto nationale product dient kleiner te worden.

De Bundesbank waarschuwt dat een expansieve monetaire en fiscale politiek slechts ressorteert in een tijdelijke opflikkering. Die methode is volgens Tietmeyer niet geschikt om de werkloosheid te bestrijden. Hij ziet meer in een grotere flexibiliteit op de arbeidsmarkt. Op de wetgevers doet hij een beroep voor een deregulering van de arbeidswetgeving.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden