Vakbondsmannen

Marinus Ruppert en Henri Polak zijn gekozen tot de vakbondsmensen van de eeuw. Op de derde plaats volgt premier Wim Kok. Dat blijkt uit een enquête van het CNV-blad Opinie onder vijftig mensen uit de vakbeweging, werkgeversorganisaties, politiek, wetenschap en journalistiek.

Polak (1863-1943) werd vooral bekend in de diamantenwereld. Hij maakte van de Algemene Nederlandsche Diamantbewerkersbond (ANDB) de eerste moderne vakvereniging. Nog steeds geldt de ANDB als voorbeeld voor hedendaagse vakbonden.

Daarnaast was hij actief in de NVV, een van de voorlopers van de huidige FNV, en in de sociaal-democratische politieke partij SDAP. Oud-CNV-voorzitter Ruppert (1911-1992) wordt vooral geprezen om zijn optreden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij hief toen de christelijke vakcentrale op, omdat hij weigerde samen te werken met het fascistische regime. Na de oorlog streed Ruppert voor de eigen verantwoordelijkheid van werknemers en werkgevers om samen cao's af te sluiten. Hiermee ging hij in tegen de door de overheid gevoerde centrale loonpolitiek.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden