Vakbondsman Verroen overleden

Joop Verroen, voormalig bestuurder van de Vervoersbond FNV en jarenlang eerste onderhandelaar in de Rotterdamse haven, is in de vroege donderdagochtend in de Dominicaanse republiek overleden. Hij is 51 jaar geworden. Verroen had een belangrijke rol in de vernieuwing van de arbeidsverhoudingen in de haven.

Zijn doodsoorzaak is niet bekend. Toen hij in 1997 bij de bond opstapte zei hij zelf: ,,De kaars is opgebrand.'' Verroen combineerde de uitstraling van de klassieke vakbonder met vooruitziende ideeën, die de radicalen binnen de eigen bond vaak te ver gingen. Hij begon in 1985 bij de bond als kaderlid bij containergigant ECT. In die periode was de haven bijzonder roerig. Verroen sprak de taal van het volk. Staande op een stoel bulderde hij met stentorstem de menigte toe. Als bekend werd dat een schip was afgemeerd met onderbetaalde bemanningsleden, stond hij vooraan om het uitladen vanaf de kade te boycotten. Verroen ontpopte zich steeds meer als soepel onderhandelaar met creatieve oplossingen. Hij toonde begrip voor de noden van de werkgevers maar vergat niet wie hij vertegenwoordigde. Hij wendde zijn invloed aan om de warboel aan cao's, voor elke sector of elk bedrijf apart, om te vormen tot drie collectieve overeenkomsten. Daaraan werd ook de afspraak gekoppeld dat ,,geen man gedwongen de poort'' uit mocht. Dat betekende een flinke doorbraak omdat massaontslagen in het stukgoed tot dan toe aan de orde van de dag waren geweest.

Hij stapte begin '97 onverwacht op. Zijn laatste periode was niet onomstreden, mede doordat hij een luxueus huis betrok op Santo Domingo.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden