Vakbonden willen zwarte lijst voor lastige vliegtuigpassagiers

Reizigers wachten in een vertrekhal op luchthaven Schiphol. Beeld ANP
Reizigers wachten in een vertrekhal op luchthaven Schiphol.Beeld ANP

Plassen in het gangpad, seks aan boord.. het moest maar eens afgelopen zijn met passagiers die zich misdragen in het vliegtuig, vinden pilotenvakbond VNV en vakbond FNV Cabine. Zij pleiten voor een Europese zwarte lijst van passagiers.

Ze doen deze oproep vanavond in Brandpunt naar aanleiding van cijfers die de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) vandaag bekendmaakte. Uit die cijfers blijkt dat er in 2016 een recordaantal meldingen is binnengekomen van overlast met Nederlandse passagiers.

In de meeste gevallen hebben die passagiers te veel alcohol gedronken of drugs gebruikt. Hierdoor zijn ze luidruchtig, volgen ze geen aanwijzingen op van het personeel, of vertonen ze agressief gedrag. In totaal kreeg de ILT 985 meldingen van wangedrag binnen. Dat aantal lag een jaar eerder nog op 723.

Vooral op vluchten van en naar Spanje gaat het vaak mis, maar ook op vluchten van en naar het Verenigd Koninkrijk is veel overlast. Bij veertien meldingen had de overlast een directe impact op de vlucht. Soms moesten toestellen na het taxiën terugkeren naar de gate. In drie gevallen moest het vliegtuig uitwijken naar een andere luchthaven of terugkeren naar de luchthaven van vertrek terwijl het toestel al in de lucht was.

Alcohol aan banden

Omdat er bij veel meldingen van overlast alcohol in het spel is, willen de vakbonden ook dat Schiphol strengere regels invoert voor de verkoop van alcohol aan reizigers. Volgens hen is de luchthaven te veel bezig met winst maken en zou zij daardoor te weinig opletten of een passagier nog wel in een vliegtuig kan stappen.

Schiphol laat weten het ILT-rapport te gaan bestuderen, daarna wordt bekeken of extra maatregelen nodig zijn. Wel benadrukt de luchthaven dat reizigers onder de achttien en beschonken reizigers sowieso geen alcohol mogen kopen. “En medewerkers van horeca-exploitant op Schiphol zijn getraind hoe om te gaan met beschonken gasten'', aldus een woordvoerder van Schiphol.

Momenteel hebben maatschappijen wel hun eigen zwarte lijsten, maar kunnen ze omwille van privacy geen gegevens delen, aldus FNV Cabine-bestuurder Zakaria Boufangacha vanochtend in de Telegraaf. Dat zorgt ervoor dat verbannen reizigers gewoon via een andere maatschappij kunnen vliegen: "Wie niet met KLM mee mag, kan gewoon via British Airways boeken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden