'Vakbonden moeten jongeren flexibeler lidmaatschap bieden'

Van onze redactie economie AMSTERDAM - Om jongeren warm te krijgen voor de vakbeweging moet er een flexibel lidmaatschap komen. Daardoor wordt het voor jongeren met tijdelijke baantjes aantrekkelijker lid te worden van een vakbond.

De bonden richten zich teveel op werknemers met een vaste baan. Jongeren hebben vaak losse banen. Daarvoor moet een goedkoper en flexibeler lidmaatschap komen. Dat vindt het Jongerensecretariaat van de FNV, opvolger van de FNV-Jongeren.

De vakbeweging moet maatregelen nemen om jongeren meer bij de vakbond te betrekken, schrijft de jongerenwerkgroep in een nog niet afgeronde nota. De vakbeweging vergrijst snel. In 1992 was 7,8 procent van de FNV-leden jonger dan 25 jaar, nu is dat nog maar 5,7 procent.

De positie van jongeren op de arbeidsmarkt is relatief zwak. Jongeren hebben vaak flexibele arbeidscontracten en zijn af en toe werkloos. Mede daarom moet de vakbeweging het overstappen van de ene naar de andere bond vergemakkelijken, vindt de werkgroep.

“Voor de FNV betekenen deze ontwikkelingen dat het traditionele vakbondswerk, grotendeels bestaande uit belangenbehartiging van grotere groepen vaste werknemers steeds minder aansluit bij de behoeften van de starters op de arbeidsmarkt”, aldus de werkgroep.

De werkgroep uit zware kritiek op het beleid van de vakbonden. Het zijn “rigide bolwerken zowel qua structuur als qua mensen”, zo schrijft de werkgroep. “De cultuur van de vakbond, vergaderen in rokerige zaaltjes, spreekt jongeren niet aan”, voegt een woordvoerster toe.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden