Vakbonden: ‘Minister, ondergraaf ons sociale stelsel van ziekte en arbeidsongeschiktheid niet’

Minister Wouter Koolmees van sociale zaken. Beeld ANP/Jerry Lampen
Minister Wouter Koolmees van sociale zaken.Beeld ANP/Jerry Lampen

Minister Koolmees wil de sociale zekerheid afbreken voor werknemers die ziek worden of een ongeluk krijgen, menen de vakbonden.

Ingrid Weel

CNV, FNV en de Vakcentrale voor Professionals (VCP) zijn boos over de aangekondigde bezuinigingen op zieke werknemers. Die moeten direct van tafel, menen zij. ‘Het enige wat de maatregelen opleveren is dat minder mensen straks een arbeidsongeschiktheidsuitkering krijgen en de zwaarste gevallen mogelijk een lagere uitkering’, schrijven de drie vakbonden in een pittige brief aan minister Wouter Koolmees van sociale zaken. Vandaag hebben ze een overleg met de bewindsman.

De bonden vinden dat Nederland door de aangekondigde bezuinigingen op de Wia (de vroegere WAO) ‘door de bodem van het sociale vangnet zakt’. Dit kabinet wil de criteria aanscherpen op basis waarvan Nederlanders het stempel arbeidsongeschikt kunnen krijgen. VCP-voorzitter Nic van Holstein: “Het is door de jaren heen al zo vaak strenger geworden. Het kabinet wil daar nu nóg een schepje bovenop doen. Het wordt nu nog theoretischer of iemand wel of niet arbeidsongeschikt is, terwijl dat juist minder het geval zou moeten zijn.”

CNV, FNV en VCP waren eigenlijk helemaal klaar met de gesprekken die ze al lange tijd voeren over ziekte en arbeidsongeschiktheid met de werkgeversorganisaties. Afgelopen zomer zat Koolmees namelijk alleen met de werkgevers aan tafel om over dit onderwerp te praten, zonder dat de vakbonden ervan wisten. CNV-vicevoorzitter Arend van Wijngaarden: “Wij hebben vervolgens de toch al moeizaam verlopen gesprekken formeel beëindigd. Het voelde alsof we buitenspel stonden.”

Op initiatief van CDA-Kamerlid Pieter Heerma gaan de vakbonden donderdag toch weer om de tafel met de bewindspersoon. “Als de minister ons zelf uitnodigt, gaan we geen gesprek uit de weg”, reageert Van Wijngaarden. De vakbonden hebben daarbij wel een duidelijke boodschap: ‘Zet de zieke of gehandicapte centraal, en niet de kosten en lasten.’

In de brief schrijven ze: ‘Het is een risico dat ons allemaal kan overkomen: ziek worden of een ongeval krijgen.’ Elke werkende moet in zo’n situatie dan wel recht hebben op inkomensbescherming. En recht op begeleiding terug naar het eigen werk of een andere baan, benadrukt CNV. ‘Dat kan je niet alleen. Ziek zijn is al belastend genoeg.’

Reïntegratie

Maar in het regeerakkoord staan diverse maatregelen die de bescherming van de zieke en arbeidsongeschikte werknemers aantasten. Het zijn allemaal ingewikkelde aanpassingen waardoor werkgevers straks minder verantwoordelijkheden dragen.

Zo worden prikkels voor werkgevers om zich in te spannen voor de reïntegratie van werknemers verkleind. ‘En voor de zzp’er die ziek wordt of een ongeluk krijgt, gebeurt helemaal niets. Terwijl de zelfstandige dezelfde risico’s loopt als zijn collega op de bouwplaats die in loondienst is. Onacceptabel’, vinden CNV, FNV en VCP.

Vandaar de oproep in de brief aan de minister om vooral geen maatregelen te nemen die er toe kunnen leiden dat juist meer mensen in de Wia belanden omdat er beknibbeld is op de reïntegratie. Al lijkt de minister daar al over te hebben nagedacht door het via andere criteria dus veel lastiger te maken om in de Wia te komen en zo de instroom laag te houden.

35-minners

De vakbonden zouden graag zien dat mensen die voor minder dan 35 procent arbeidsongeschikt worden verklaard – en dus niet zo heel veel mankeren – ook in aanmerking komen voor een uitkering. FNV-vicevoorzitter Kitty Jong: “Bij de invoering van de Wia was het doel om de 35-minners zoveel mogelijk in dienst te houden bij de eigen werkgever. Dat is weinig gebeurd in de praktijk. Deze groep moet nu vaak een beroep doen op de WW-uitkering. De grens van 35 procent is dus te hoog.”

De bonden willen dat die op 15 procent komt. Ze besluiten: ‘Wat goed is voor de werkende is ook goed voor de werkgever en de BV Nederland. Door goed voor mensen te zorgen, behoud je ze voor de arbeidsmarkt.En een adequaat inkomensvangnet voor diegenen die als gevolg van ziekte of een ongeval blijvende forse beperkingen hebben, is niet meer dan normaal.’

Lees ook:

Zieke werknemer minder lang zorg van de werkgever

Werkgevers hoeven niet tien jaar lang verantwoordelijk te zijn voor arbeidsongeschikt personeel, vindt het kabinet.

De ooit riante WAO werd een uitgeklede Wia-uitkering

Begin jaren negentig ging het mes in de WAO en de Ziektewet. Dit kabinet wil nog iets verder snijden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden