Vakbonden Korea genoopt staking af te blazen

Van onze redactie economie AMSTERDAM - De militante Zuid-Koreaanse vakcentrale KCTU heeft de voor vandaag aangekondigde nationale staking afgelast. De vakbondsleiders die dit gisteravond voor de televisie bekendmaakten, stellen dat acties op dit moment slecht uitkomen gezien de economische crisis die het land al enige maanden teistert.

Het afblazen van de stakingsacties vond plaats na zware overheidspressie, bedoeld om de lust tot staken de grond in te boren. In Seoul werden gisteren omvangrijke eenheden van de oproerpolitie op de been gebracht, om op te kunnen treden tegen eventuele protestacties op straat. De agenten omsingelden onder meer de katholieke kathedraal en boeddhistische tempel, waar stakingsleiders een jaar geleden bij stakingsacties hun toevlucht zochten uit angst voor arrestaties.

De regering in Seoul nam gisteren bovendien haar toevlucht tot een stakingsverbod. Ook werden stakingsleiders zware straffen in het vooruitzicht gesteld.

De KTCU, waarbij 550 000 werknemers zijn aangesloten, had opgeroepen tot een staking bij onderdelen van Hyundai en Daewoo, twee van de grootste industriële concerns van het land, en nog 65 andere bedrijven. De vakcentrale had verwacht dat daaraan 100 000 leden zouden deelnemen. Idee was verder de staking allereerst tot zondag te laten voortduren, en dan te kijken of het nodig was haar voort te zetten.

De vakcentrale dacht aanvankelijk met de staking invloed te kunnen uitoefenen op de debatten in het parlement over de ingrijpende arbeidsmarkthervormingen die Seoul heeft aangekondigd. Bedrijven moeten vooral makkelijker personeel kunnen ontslaan, zo luidt een van de eisen die het Internationaal Monetair Fonds stelde in ruil voor een omvangrijk hulppakket.

Vorige week vrijdag had de KTCU met de nieuwe arbeidswetten ingestemd, na overleg met regering en werkgevers. Maar dinsdag werd de leiding teruggefloten door de aangesloten bonden. Deze waren van mening dat de werknemers onevenredig veel moeten inleveren in vergelijking met de grote concerns. Het is niet uitgesloten dat verscheidene bonden vandaag alsnog tot stakingsacties zullen overgaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden