Vakbonden hebben wat bereikt, werkgevers ook

Zal de FNV in een schone slaap worden gesust met de bezwering dat de WW intact blijft? Heerts kan zijn achterban straks melden: jullie houden drie jaar recht op de uitkering. De vakbonden hebben wat bereikt, het sociaal akkoord pakt gunstiger uit dan het regeerakkoord. Het kabinet wilde de WW terugbrengen naar twee jaar, waarvan het laatste jaar op bijstandsniveau. Dat wordt nu twee jaar volledige WW, ofwel 70 procent van het oude salaris.

De addertje zit hem in het derde uitkeringsjaar dat bij cao moet worden afgesproken. Alleen als werkgevers en werknemers het afspreken in de cao, houdt een werkloze ook het derde jaar recht op de volledige WW. Zal dat genoeg zijn voor de FNV-leden, die een verslechtering van de WW onbespreekbaar achtten?

Heerts weet zeker van wel. Al "is er bij de FNV geen dag geweest dat iedereen het met elkaar eens is". De voorzitters van alle bonden moeten er nog meer mee instemmen. Ook het ledenparlement zal zich zaterdag nog over het akkoord moeten uitspreken.

Het lijkt er op dat de onrust bij de FNV, die aan de vooravond staat van een grote interne reorganisatie, druk heeft gezet op de onderhandelingen. Hoe chaotisch en moeizaam de onderhandelingen daardoor ook verlopen zijn, het is goed geweest voor resultaat.

Buiten dat de WW min of meer gered is, hebben de bonden ook op het gebied van het ontslagrecht wat bereikt. Voortaan kan iedereen een ontslagvergoeding krijgen en moet ieder ontslag getoetst worden, net als nu. Het kabinet had van die toets af gewild en had ook geen uniforme regeling voor een ontslagvergoedings in het regeerakkoord afgesproken.

Voor de werkgevers is het nieuwe ontslagrecht nadelig: het is niet veel eenvoudiger om mensen te ontslaan. De ontslagvergoeding is gemaximeerd op 75.000 euro, maar iedereen kan er nu een krijgen.

Dat de werkgeversorganisatie VNO-NCW daarmee heeft ingestemd zal mede zijn ingegeven door de behoefte om de FNV te sussen. Immers, de werkgevers willen rust. En liever hebben zij straks dat Heerts zich kansrijk kandidaat kan stellen als FNV-voorzitter dan de als veel radicaler bekendstaande kandidaat, Abvakabo-voorzitter Corrie van Brenk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden