Vakbonden en werkgevers verzetten zich tegen 'te ambitieuze' Klimaatwet

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

Werkgeversorganisatie VNO-NCW, MKB Nederland en vakbond FNV zijn het helemaal met elkaar eens. De Klimaatwet zoals die nu op tafel ligt, deugt niet. 'Te ambitieus en niet realistisch', zeggen werkgevers en werknemers over de initiatiefwet die PvdA en GroenLinks in november vorig jaar presenteerden.

Beide politieke partijen willen dat Nederland in 2030 55 procent minder broeikasgassen uitstoot dan in 1990. In 2050 moet dat zelfs 100 procent zijn. Volgens de werkgevers jagen dit soort doelen de bedrijven op onverantwoord hoge kosten. FNV-voorzitter Ton Heerts voegt daar aan toe dat doelen best ambitieus mogen zijn, "maar bij overreageren haken onze leden af". Heerts ziet meer in de Europese doelstellingen. Die gaan uit van 40 procent minder uitstoot in 2030 en 80 tot 95 procent in 2050.

Begin dit jaar zei Heerts nog dat duurzaamheid een belangrijk thema is voor de FNV. Hij voegde daar nadrukkelijk 'sociaal' aan toe. De FNV-voorzitter bedoelt daarmee dat milieumaatregelen niet zomaar ten koste mogen gaan van de werkgelegenheid en inkomen.

Deze visie keert terug in een brief aan fractieleiders Diederik Samson en Jesse Klaver. Heerts schrijft dat hij helaas moet constateren dat er onvoldoende aandacht is voor de belangen van werknemers. "Van de Partij van de Arbeid en GroenLinks zou je toch anders mogen verwachten", stelt de vakbondsleider. "Het zijn ook de leden van uw partijen die straks in havens, vervoer, industrie of energiebedrijven werkloos worden of moeten omschakelen."

Als de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energie niet ten koste gaat van werk en inkomen, heeft de Klimaatwet ook de steun van de FNV, zo sluit Heerts zijn brief af.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden