Vakbonden en werkgevers streekvervoer staan lijnrecht tegenover elkaar

Beeld ANP

Werkgevers in het streekvervoer stappen naar de rechter nu vakbonden het openbaar vervoer in de meivakantie twee dagen plat willen leggen. 

Vakbonden en werkgevers in het streekvervoer liggen op ramkoers. Vanmorgen kondigden de bonden aan dat de landelijke staking in het streekvervoer op maandag 30 april en dinsdag 1 mei doorgaat. De werkdruk in het streekvervoer loopt volgens de bonden de spuigaten uit. Volgens de werkgevers is een staking middenin de meivakantie onverantwoord. Zij stappen naar de rechter.

Een kort geding moet uitwijzen of de staking volgende week doorgaat. De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) vindt een staking in de meivakantie buitenproportioneel. “Dit betekent dat een luchthaven als Schiphol gedeeltelijk onbereikbaar is tijdens de vakantie, ook voor personeel. Daarnaast is het streekvervoer heel belangrijk voor al die mensen die een dagje uit willen, naar de Efteling of een dierentuin”, zegt Fred Kagie van de VWOV. Kagie behartigt de belangen van Arriva, Connexxion, EBS, Keolis en Qbuzz.

Sigarendoos

Kagie vindt dat de werkgevers te weinig tijd krijgen van de vakbonden om met een tegenvoorstel te komen. De onderhandelingen lopen al sinds oktober. "In januari lag er een deal op tafel en vervolgens hoorden wij 2,5 maand niets van de bonden. Uiteindelijk krijgen we pas op 16 april de nieuwe voorstellen te zien met daarin een ultimatum van maar een paar dagen, dat is onredelijk. Het gaat om miljoenen euro’s, zo’n beslissing teken je niet even uit op de achterkant van een sigarendoos.”

Volgens FNV is de roep om extra tijd van de werkgevers flauwekul. De stakingen gaan als het aan de vakbond ligt volgende week door, de voorbereidingen hierop zijn al in volle gang. “Onze eisen zijn niet anders dan in januari, de VWOV heeft tijd genoeg gehad om hierover na te denken”, zegt FNV-bestuurder Wilfred Jonkhout. De staking geldt voor al het busvervoer met uitzondering van stadsvervoer in Amsterdam, Den Haag en delen van Rotterdam, want zij werken met een andere cao. Ook alle machinisten van regionale treinvervoerders leggen op 30 april en 1 mei het werk neer.

Uitknijpen en uitbuiten

De bonden willen keiharde afspraken over de werkdruk in het streekvervoer. “We doen dit niet alleen voor chauffeurs maar ook voor reizigers. Door de werkdruk halen chauffeurs aankomsttijden niet, vallen er ritten uit en halen reizigers hun aansluiting niet. Dat zorgt ook voor conflicten in de bus en verhevigt de werkdruk voor het personeel nog meer”, aldus Jonkhout. 

Volgens de FNV-bestuurder lag er op 15 januari inderdaad een redelijk resultaat op tafel maar kregen chauffeurs op het werk van regionale managers te horen dat ‘van al die afspraken toch niets zou komen.’ “Het vertrouwen van ons personeel is door het uitknijpen en uitbuiten van chauffeurs dusdanig kapot dat wij niet akkoord konden gaan.”

Tekst loopt door onder de afbeelding

Staking van personeel in het streekvervoer op 4 januari.

Op 4 januari werd er door 12.000 personeelsleden in het streekvervoer ook al een dag gestaakt. Symbool voor die actie werd de plaspauze die vanwege de werkdruk regelmatig overgeslagen moest worden. Volgens Kagie van de VWOV lag hier een nette oplossing voor op tafel. “Wij hebben gezorgd dat binnen de dienstregeling ruimte is om iedere twee uur naar de wc te gaan”. Ook boden de werkgevers 8,3 procent loongroei in drie jaar tijd.

Voor de bonden zijn die toezeggingen niet genoeg. “Terwijl het op alle wegen drukker wordt, moeten de chauffeurs de route vijf minuten sneller rijden. Onze leden willen meer minuten en reële rittijden”, zegt Jonkhout. 

Lees ook: Geen plaspauze als buschauffeur? Als je moet, dan moet je... 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden