Vakbonden bereiden zich voor op actie bij Tata

In 2013 waren er ook al acties bij Tata Steel, zo'n vijfhonderd staalarbeiders kwamen bijeen om een reorganisatie bij het staalbedrijf te stoppen.  Beeld Maarten Hartman
In 2013 waren er ook al acties bij Tata Steel, zo'n vijfhonderd staalarbeiders kwamen bijeen om een reorganisatie bij het staalbedrijf te stoppen.Beeld Maarten Hartman

De vakbonden zijn ouderwets boos over de aangekondigde reorganisatieplannen bij Tata Steel in IJmuiden. Er komen acties als die plannen waarbij 1600 banen in Nederland verloren gaan, echt doorgaan, laat FNV weten. “Dat laten we niet gebeuren”, zegt FNV-bestuurder Aad in ’t Veld. De vakbond is al begonnen met het voorbereiden van de acties. Ook CNV overweegt het.

“Op 10 december overleggen we met onze leden. We moeten eerst de ondernemingsraad, de directie en de raad van commissarissen van Tata Steel Nederland de kans geven een standpunt te bepalen, maar ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat onze leden geen acties willen”, liet de vakbondsman weten. Eventuele acties vinden op zijn vroegst in januari plaats.

En dat is dan nog vroeg, want pas op 1 april hoeft het reorganisatieplan helemaal klaar te zijn, bleek vorige week uit overleg van het bedrijf met de personeelsvertegenwoordigers van de Europese vestigingen in Wales. Daar werd wel bekend hoeveel banen er verdwijnen, maar nog niet waar nou precies. Onacceptabel, vindt In ’t Veld. Het bedrijf moet met details komen, vindt de vakbond, anders blijft het personeel maandenlang in onzekerheid.

Maar wel of geen details, eigenlijk blaast FNV het hele ontslagplan sowieso bij voorbaat af. Er ligt immers een afspraak met het bedrijf dat er tot oktober 2021 geen gedwongen ontslagenen zouden vallen. Dat is vastgelegd in het zogeheten werkgelegenheidspact. Tot die tijd mag er niemand onder dwang de deur uit. In ’t Veld: “We zullen daarom knokken voor het behoud van banen.”

Tata Steel telt in Nederland circa 11.000 werknemers. In heel Europa zijn ruim 20.000 mensen werkzaam voor de staalgigant. Waarschijnlijk heeft ongeveer twee derde van de aangekondigde banenreductie betrekking op het kantoorpersoneel.

Lees ook:

Tata Steel wil kosten blijven drukken, ook in IJmuiden

Ook in 2013 werd de Europese staalsector al hard getroffen. Tata kondigde aan miljarden af te schrijven op de Europese activiteiten. De vraag is hoe IJmuiden wordt geraakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden