Vakbond schroeft looneisen op

amsterdam – Vakbond De Unie schroeft de looneisen flink op. Bij nieuwe cao-onderhandelingen zal ze voor middengroepen 4 tot 4,5 procent salarisverhoging gaan eisen.

~Deze ’aanscherping’ is volgens vakbondsvoorzitter Jacques Teuwen nodig nu de koopkracht forser daalt dan verwacht. Zo'n 2 miljoen werknemers met een middeninkomen zijn er in de eerste twee maanden al een procent in koopkracht op achteruit gegaan, berekende De Unie. Dat komt door de oplopende inflatie, hogere belastingen en het ’nivellerend inkomensbeleid’. De bond wijst op de stijging van de waarde van woningen voor de onroerendezaakbelasting (ozb) met 7,8 procent. „Daar heeft het kabinet in zijn koopkrachtplaatjes van september geen rekening mee gehouden”, aldus Teuwen.

De stemming in zijn achterban keldert in rap tempo, waarschuwt hij. „Werkgevers moeten dat niet onderschatten. De onvrede die is ontstaan in de afgelopen maanden, maakt deze groep actiebereid.” De vakbond signaleert ook een tweedeling in het beloningsbeleid, die bijdraagt aan die onvrede. Als gevolg van de schaarste op de arbeidsmarkt kunnen nieuwe werknemers in bepaalde sectoren hoge eisen stellen. Werkgevers houden echter voor de zittende werknemers „de hand op de knip”, aldus De Unie.

Hogere looneisen in reactie op hogere inflatie, de zogeheten loon-prijsspiraal, is net waar het kabinet bevreesd voor is. Die zou de economische groei kunnen belemmeren. Teuwen erkent dat zo’n spiraal niet is uit te sluiten. „Maar een forse daling van het consumentenvertrouwen door dalende koopkracht kan meer schade aanrichten”, verdedigt de vakbondsvoorzitter.

Ook bij de – grotere – FNV-bonden zijn er zorgen over koopkrachtdaling. Cao-coördinator Wilna Wind van vakcentrale FNV constateerde eerder al dat het kabinet alle lasten in het begin van de regeerperiode legt. Toch zal FNV niet snel De Unie volgen. „Dan moet er heel wat gebeuren”, zegt een woordvoerder. „We werken niet met dagkoersen.” De maximum-looneis bij FNV ligt op 3,5 procent. In bedrijven waar het goed gaat kunnen onderhandelaars wel een extraatje eisen in de vorm van eenmalige uitkeringen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden