Vakbond Italië op bres voor euro

ROME (Bloomberg, Reuter) - Het grootste vakverbond van Italië steunt het plan van de regering-Prodi om volgend jaar - met het oog op de komende Europese muntunie - ingrijpend te bezuinigen op de pensioenen. De steun van de linkse vakbond CGIL lijkt van cruciaal belang om een kabinetscrisis te vermijden.

Gezien de forse kritiek die de communistische leider Fausto Bertinotti op de nieuwe bezuinigingsronde dezer dagen heeft geuit, is zo'n regeringscrisis niet denkbeeldig. De parlementaire meerderheid achter het centrum-linkse kabinet staat en valt namelijk met het stemgedrag van de parlementsfractie van Bertinotti's 'heropgerichte' communistische partij.

De bezuinigingen op de sociale sector, ter waarde van 5 biljoen lire (5,8 miljard gulden), werden het afgelopen weekeinde gepresenteerd. Veruit de belangrijkste ingreep betreft een verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd. Momenteel kunnen werknemers in Italië met pensioen als ze 53 jaar of ouder zijn. Volgens premier Prodi zijn de besparingen nodig om Italië beter in staat te stellen om te voldoen aan de voorwaarden voor toetreding tot de Europese muntunie. In totaal wil Prodi het begrotingstekort volgend jaar met 25 biljoen lire (29 miljard gulden) terugdringen tot 2,8 procent van het bruto binnenlands product.

Sergio Cofferati, secretaris van de CGIL, waarschuwde communistenleider Bertinotti er gisteren voor niet het kabinet ten val te brengen. “Een politieke crisis is in het nadeel van werknemers en gepensioneerden. Het schuift het herstel van de Italiaanse economie op de lange baan, en het zou onze kansen om toe te treden tot Europa verminderen.” Het tegengaan van een regeringscrisis noemde hij daarom “onze top-prioriteit”. Zelfs maande de CGIL-secretaris de regering tot spoed met het verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd. Cofferati maakte alleen een uitzondering voor mensen die al op jeugdige leeftijd zijn begonnen te werken.

Met zijn steun aan de regering-Prodi voorkomt de CGIL waarschijnlijk een massaal vakbondsprotest tegen de beoogde ingreep in de pensioenen. De twee andere grote vakcentrales wijzen het plan wel af, maar hun leiders slaagden er gisteren niet in de CGIL aan hun zijde te krijgen.

Bertinotti, die zelf in de jaren tachtig bestuurslid van de CGIL was, herhaalde gisteren te zullen stemmen tegen de ingreep in de pensioenen. Volgens hem mag het toetreden tot de Europese muntunie niet gaan over de ruggen van de gepensioneerden. Ook dreigde hij ermee dat het land afstevent op een regeringscrisis. Maar het is de vraag of het daadwerkelijk zover zal komen. Want niet alleen is de vakbeweging verdeeld, ook in de communistische fractie zelf wordt openlijk de vraag opgeworpen of Bertinotti niet te ver gaat in diens frontale afwijzing van de bezuinigingsplannen. “Er zijn veel twijfels, niet alleen onder parlementsleden maar ook in de partij-organisatie”, zei Ersilia Salvato, een van de oprichters van de herstichte communistische partij, gisteren in een Italiaanse radiouitzending. “Ik ben er niet van overtuigd dat onze partij er het best mee is gediend als we oppositie voeren, en ons daarmee afsnijden van de discussie over de toekomst van de verzorgingsstaat.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden