Vakbond begint pensioeninstelling voor zelfstandigen zonder personeel

FNV Zelfstandigen gaat een eigen pensioeninstelling oprichten. De vakbond presenteerde gisteren, samen met advocatenkantoor Clifford Chance, een stappenplan om snel een pensioenvoorziening voor zzp'ers te regelen.

"Een pensioenspaarpot voor en door zelfstandigen", noemt directeur Linde Gongrijp het zelfstandigenpensioen. De bond krijgt bijval van de politiek. VVD-Kamerlid Helma Lodders wil nog voor de zomer een voorstel voor een zelfstandigenpensioen naar de Tweede Kamer sturen. CDA- Kamerlid Pieter Omtzigt werkt nog aan een eigen plan.

In het geweld over de pensioenleeftijd en problemen bij pensioenfondsen, dreigde het een beetje op de achtergrond te raken, maar nog altijd kunnen zelfstandigen geen pensioen opbouwen bij een pensioenfonds. Ook kunnen zij niet fiscaal voordelig sparen voor hun pensioen.

De bond wil niet afwachten tot de Pensioenwet is aangepast zodat zzp'ers zich ook bij een pensioenfonds kunnen aansluiten. Het nieuwe beleggingsvehikel heet premiepensioeninstelling (ppi), en is in het geval van FNV Zelfstandigen een stichting zonder winstoogmerk. Zzp'ers kunnen deelnemen door zich individueel aan te sluiten, of via lidmaatschap van de vakbond.

Anders dan een pensioenfonds, stuurt een ppi niet op een gegarandeerde hoogte van een pensioen. De opbrengst op de pensioendatum is het resultaat van de beleggingen. Verder is deelname aan de pensioenregeling niet verplicht: een zzp'er kan kiezen voor deelname. Werknemers in vaste dienst zijn vaak verplicht zich aan te sluiten bij een fonds. Directeur Linde Gonggrijp: "Vrijheid is voor zzp'ers heel belangrijk. Bovendien wordt er bij een pensioenfonds vaak een doorsneepremie gevraagd. Door de onregelmatige inkomsten van zzp'ers is dat soms moeilijk op te brengen. Bij een ppi kun je individuele afspraken maken."

Advocaat Hans van Meerten van Clifford Chance begeleidt veel van deze ppi's, die pas sinds anderhalf jaar bestaan in Nederland. Hij wijst erop dat de ppi niet onder het verscherpte toezicht staat waaronder pensioenfondsen vallen, maar door DNB gecontroleerd worden als 'gewone' financiële instellingen.

De ppi's hoeven niet de buffers van de pensioenfondsen aan te houden. "Voordeel van de ppi is weer dat het voor de deelnemers een stuk transparanter is wat er met je geld gebeurt", zegt Van Meerten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden