Vakantie

Dit is vakantie. Zuid-Frankrijk. Het oude landhuis, ver van de snelweg, waar ook je innigste vrienden vakantie houden. Zodat je niet zozeer aan de zeden van de Fransen als wel aan die van je vrienden in zwembroek en met badlakens moet wennen.

Rob Schouten

Het huis heeft nog aan de grootouders van de eigenaresse toebehoord, het staat vol met bric-à-brac die we hier leuk vinden en thuis bij het oud vuil zouden zetten. Een oude Erard-piano, waarschijnlijk het meest ontstemde exemplaar op het westelijk halfrond, geeft iets spookachtigs aan de woonkamer. Leuk aardewerk hebben ze hier. Dit is vakantie.

Ontbijt. Zeg, maar wat doe je nou? Steek je dat mes waar je zonet nog sardine mee hebt gesmeerd in de boter? Bah, ik haal even een ander mesje! En mag ik daarmee in de zalmmousse? Nee, natuurlijk niet, dan gaat die zalm naar sardine stinken! En mag het zalmmoussemesje in de boter? Mes. Mousse. Nee, ook niet! En hoe zit het dan met de camembert, die stinkt toch ook!

Onontwarbare huisregels bepalen ineens het sociaal en culinair verkeer. Intussen leren mijn dochters van bevriende zoons het spel Stratego en worden keer op keer verslagen. Ja, je moet je vlag wel tussen de bommen zetten, meisje, anders loop ik er zo naar toe. Ik speel tafeltennis met een neefje maar ik mag niet smashen want dat is flauw. We moeten 'mooi' spelen. Dit is vakantie. In het bijbehorende zwembad speelt een keur van onze kinderen de slotscène uit 'Titanic' na. Een dochter hangt half over het luchtbed. Een zoon klemt zich eraan vast en mompelt 'I never let go'. Na een tijdje begint de drenkelinge te neuriën 'Josephine, in my fly machine' en dan opeens 'Jack, Jack, the boats are here', maar Jack laat zich langzaam in het water zakken. Nog leuker is het om te roepen 'Shrek, Shrek, the boats are here'.

Ze stikken van het lachen. Als de kinderen zich maar vermaken, dan volgen de ouders vanzelf wel. Die babbelen op het terrasje, nu het er toch niet toe doet, over het onderwijs in Nederland, we krijgen het wezen van de psychiatrie nog eens uitgelegd, wie gaat er mee naar de Hypermarché, iemand trekt zich terug om een column te gaan schrijven. Dit is vakantie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden