Column

Vakantiegeld is niet meer van deze tijd

null Beeld ANP
Beeld ANP

De vakantieperiode loopt ten einde. Voor de meeste mensen zit het er zelfs alweer op. De opgebouwde vakantiedagen zijn veelal gewoon ook op, net als het vakantiegeld: een curieus fenomeen uit de vorige eeuw, niet meer van deze tijd. Pakweg een eeuw geleden werd voor het eerst salaris doorbetaald als een werknemer een weekje op vakantie ging. Dat was een nieuwe luxe.

Leendert Bikker

Na de oorlog werd het huidige vakantiegeld een typisch wederopbouwproduct. De werkgever spaarde het hele jaar door voor de werknemers om de kosten voor hun vakantie te dekken. Van het gewone salaris zouden ze zich dat niet kunnen veroorloven, en het was in het belang van de werkgever dat zijn personeel uitgerust van vakantie terug zou komen. De staat zag er het voordeel ook wel van in, en zo ontstond de jaarlijkse vakantiegeld-uitkering in mei. Normaliter zo'n 8 procent van het bruto salaris, dit jaar pakweg 22 miljard euro.

Wordt het geen tijd met dit paternalisme te stoppen en werkgevers te ontslaan van deze administratieve last?

Schulden aflossen
Al decennia blijkt uit onderzoek dat het vakantiegeld nauwelijks wordt gebruikt voor het oorspronkelijke doel. Er worden schulden mee afgelost, kleine verbouwingen mee gefinancierd en wat dies meer zij. Zijn medewerkers niet gewoon zelf verantwoordelijk voor hun eigen liquiditeit? Er zijn ook mensen die de kosten van hun mobiele telefoon niet zelf kunnen organiseren. Daar krijgen ze toch ook geen jaarlijkse uitkering van de baas voor?

Dit jaar werd nog meer dan anders het vakantiegeld níet voor de vakantie gebruikt. Sterker nog, we gingen deze zomer korter en minder ver weg met z'n allen. Iedereen begrijpt de achtergronden van die ontwikkeling. De economie is er nog steeds niet best aan toe en mensen hebben minder geld voor vakantie, of willen er minder aan besteden. Of ze komen erachter dat het met minder ook kan. En dat laatste is goed nieuws, beter dan de cijfers over de economische groei van de afgelopen week.

Die zou volgens het CBS in het tweede kwartaal van dit jaar zijn gegroeid, met 0,2 procent. Het Financieele Dagblad schreef: 'Nederland is weer terug in het spoor van Duitsland.' Daarmee wordt bedoeld dat wij weer met onze grote en sterke broer Duitsland mee kunnen komen. Er is dus niet langer reden tot zorg, laat staan paniek. Goedkope retoriek in verkiezingstijd, in de categorie 'gaat u maar rustig slapen'.

Investeren in innovatie
In het bedrijfsleven kennen we leugens, grote leugens en statistieken. Niet eerder kwam ik terug van vakantie en zag weer meer lokale middenstanders de luiken gesloten houden na de vakantie. Het aantal faillissementen ligt op recordhoogte. De werkloosheid is aan een structurele opmars bezig en menig ondernemer is druk doende nieuwe wegen te bedenken om omzet en nieuwe klanten te vinden.

Gouden medaillewinnaar Epke Zonderland barstte in tranen uit en zei dat het hem alleen niet gelukt zou zijn. Dat geldt ook voor onze uitweg uit de economische malaise. Laten we het komend jaar elke maand ons vakantiegeld gezamenlijk investeren in innovatie en nieuwe mogelijkheden voor producten en diensten. Dat is beter voor werknemers en werkgevers, voor nu en later.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden