Vakantiebeurs jubileert

De Vakantiebeurs is geopend van halftien tot halfzes en op donderdag en vrijdag ook 's avonds - tot halftien.

DICK RINGLEVER

Het begin was dan ook mager: slechts 70 deelnemers en welgeteld 18.722 bezoekers. De jubileum-editie ziet er anders uit. Niet alleen wordt de wereld steeds groter (het al enkele jaren gevoerde motto van de beurs), de beurs is meegegroeid. De 1500 deelnemers uit 87 landen rekenen dit jaar op een record van meer dan 185.000 bezoekers, waarmee 'Utrecht' zich hoog in de top vijf van de nationale beurzen plaatst.

Dat de populariteit van de Utrechtse beurs zo snel is gestegen, heeft alles te maken met het toegenomen vakantiebudget en het royalere aantal vrije dagen, waardoor twee-, drie- en zelfs viermaal per jaar vakantievieren allang geen uitzondering meer is. Maar zeker ook met de groeiende individualisering van de vrijetijdsbesteding.

Vooral die laatste trend weerspiegelt zich in het beursaanbod. Hoewel de ANVR-reisorganisaties met hun brochure-produkten met bijna 19 procent nog steeds de grootste groep onder de exposanten vormen, stijgt elk jaar het kleinschaliger aanbod voor diegenen die zelf hun reis willen uitzetten. Vooral de buitenlandse regionale verkeersbureaus zijn rijk vertegenwoordigd, met Frankrijk en Duitsland als traditionele uitschieters. Ze bieden vooral die detailinformatie die de landelijke verkeersbureaus niet in huis hebben.

Dit jaar pakt ook Oost-Europa weer royaler uit. Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Bulgarije, ze staan er allemaal. Doorgaans vooral met kleinschaliger aanbiedingen: van kampeer- en bungalowvakanties tot vakanties bij de boer of op het kasteel.

De kans door de bomen het bos niet meer te zien is overigens niet denkbeeldig. Het aantal kleine stands is groot. En juist daar zijn vaak de ideeën te halen voor de individuele reiziger. Een rondreis door Ghana, Vietnam of China. Fietstochten door Indonesië. Buslijndiensten naar twintig landen. Talenreizen. Maar gewoon in eigen land blijven kan ook. De stichting voor toerisme AVN, een samenwerkingsverband van ANWB, ANVV en het Nederlands Bureau voor Toerisme, presenteert zich in een ruim opgezet Nederlands paviljoen, waar alle vakantievormen aan bod komen.

Rest dan nog een keuze te maken. Twee weken Seychellen, een fietstocht langs trekkershutten, diepzee duiken op Aruba, of eenvoudig huis ruilen in eigen land? De financiële middelen zullen daarbij meestal de doorslag geven. Maar daar heeft men in Utrecht geen zwaar hoofd in. Het profiel van de gemiddelde bezoeker blijkt dat van een niet door geldzorgen geplaagde yup. Hij is 39 jaar, woont 62 kilometer van de Jaarbeurs, geniet een gezinsinkomen van 3933 gulden netto, gaat tweemaal per jaar op vakantie en besteedt daaraan 3415 gulden per persoon, inclusief zakgeld, reis en verblijf.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden