Vakantie zit er al jaren niet in

Veel Nederlandse gezinnen kunnen niet weg vanwege financiële problemen

Een groot deel van de Nederlanders gaat deze zomer niet met vakantie. Ze hebben schulden, en moeten de eindjes aan elkaar knopen om rond te komen. Om zich heen horen ze mensen opgewonden praten over hun komende reis. Op Facebook zien ze de blije zonovergoten foto's. "Als ik mijn collega's hoor, kan ik echt blij voor hen zijn. Maar ik gun het mezelf en vooral onze kinderen ook", zegt de 50-jarige Chantal Bakker uit het Groningse Hoogezand. Door financiële problemen gaat het gezin al tien jaar niet meer weg.

"Mijn droom is om met ons gezin naar Mallorca te gaan", zegt Chantal. Het was de huwelijksreisbestemming van haar en haar man John Broekema (49). Ze wil het graag aan hun vier kinderen laten zien. "Maar ik hoef niet per se naar het buitenland hoor", voegt ze er snel aan toe. "Met weer eens een weekje naar Slagharen ben ik al heel blij. Dat was vroeger onze favoriet." Pas over drie jaar op zijn vroegst zit er mogelijk een reis in. Dan is de schuldenregeling voorbij. Die hebben ze moeten treffen voor een grote schuld op hun eigen huis dat geveild moest worden. Chantal: "Soms word ik verdrietig van het idee dat de kinderen dan misschien niet meer mee willen. De oudste twee zijn nu al negentien."

Het was nog voor de crisis. Het gezin Broekema-Bakker had een eigen huis, een auto, een boot, een motor, en het ging op vakantie. Maar John was al jaren niet gelukkig in zijn baan. Hij begon voor zichzelf als klusser. Chantal stopte met haar baan bij een kinderdagverblijf - hun eigen kinderen waren immers nog jong. De opdrachten voor John stroomden binnen. "Ik ging zelfs dromen van een eigen auto", zegt Chantal. "Om met de kinderen uitjes te kunnen maken."

Na een jaar kwam de crisis - en verdwenen de opdrachten. "Het eerste jaar dat we niet op vakantie konden, legden we ons er gemakkelijk bij neer", zegt Chantal. "We zetten een zwembadje in de tuin van onze antikraakwoning, we fietsten eens naar een strandje in de buurt, we deden spelletjes. Als moeder probeerde ik er een positieve draai aan te geven."

Maar in de loop der jaren raakten de creatieve ideeën uitgeput. De kinderen gaan soms wel een dagje uit met de familie - naar het pretpark bijvoorbeeld. Chantal: "We hebben geluk dat ze nooit zeuren dat we niet weggaan. In het begin moest ik regelmatig huilen in mijn uppie, en ik raakte bijna overspannen. John voelde zich falen als man. Hij wond zich heel erg op dat hij geen baan en inkomen had."

Onlangs ging het gezin na tien jaar toch een weekendje weg. Met De Vakantiebank. Een stichting die kinderen van gezinnen die het niet breed hebben, een vakantie gunt. Chantal hoorde ervan op haar werk. Ze heeft daar intussen een vaste baan als gastvrouw voor daklozen. Haar vakantiegeld gaat de schuldregeling in.

"We hebben zoveel plezier gehad", zegt Chantal. Ze maakten een huifkartocht, en hoefden niets te regelen. Chantal: "Eindelijk waren we weer eens onbezorgd weg. De kinderen zeiden dat we dit toch vaker moesten kunnen doen. Ik besefte weer eens hoe fijn ons gezin is, en hoe positief een vakantie kan werken. We kunnen er weer een tijd op terug kijken."

Een van de oudste dochters gaat deze zomer weg met een jongerenreis. Ze heeft kunnen sparen van haar baantje bij de supermarkt, en van de studiefinanciering. De rest moet zich zien te vermaken met fietsen, zonnen in de tuin en af en toe naar het strandje.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden