Vakantie was toch bedoeld voor rust?

Het plannen van een vakantie anno 2005 lijkt wel een project, vol drukte en stress. Ontspanning is ver te zoeken. Waarom doen we onszelf dat aan?

O m kwart voor tien, staande op de A2, drong het langzaam tot ons door dat we het vliegtuig van halfelf wel eens niet zouden kunnen halen. Bewust een lijnvlucht gekozen om niet midden in de nacht met kinderen half slapend over lege vliegvelden te hoeven zeulen, bijkt een file van Arnhem tot aan Schiphol zelfs een vertrek in de tweede helft van de ochtend te frustreren.

Rennen en voorrang vragen bij de balie mochten niet baten, we waren vijf minuten te laat voor het inchecken. Om vier uur vertrokken we uiteindelijk naar Parijs, om daar na nog eens drie uur vertraging naar Athene te vliegen, waar onze auto inmiddels was vergeven, zodat we in een model van uiterst compacte omvang door de Griekse nacht op weg konden naar ' het huisje weg van het massatoerisme', waar we om drie uur ' s nachts arriveerden. Waarom doen we onszelf dit aan? Vakantie was toch bedoeld om onszelf op te laden na een periode van hard werken? Dat zou ook de arbeidsproductiviteit ten goede komen. Een echte ' win-win' situatie voor werkgever en werknemer. Maar wat is er geworden van deze verworvenheid?

Vrije dagen werden vakantie, vakantie

werd reizen, reizen werd verre reizen, reizen werden actieve reizen en de vakantie werd een kwestie van sparen, plannen, organiseren, en vooral hard werken. Neem alleen al de voorbereiding. Het plannen en houden van een vakantie anno 2005 is een project waarvoor een ervaren procesmanager zich niet zou hoeven schamen. Het zou binnen sollicitatieprocedures een prima invulling van een assessment kunnen zijn, gericht op het vaststellen van de stressbestendigheid van de kandidaat. Plan een vakantie en blijft vooral rustig! Maak daarbij vooral ook gebruik van het nieuwste medium: internet.

Lekker alles thuis regelen vanaf de pc! Alhoewel, onderzoek heeft aangetoond dat veel vakanties worden uitgewerkt in de baas zijn tijd. Dus de vraag is zelfs of vakanties de arbeidsproductiviteit nog wel doen toenemen. Maar goed, internet biedt een overkill aan informatie en mogelijkheden. Uren turen naar het scherm om uiteindelijk ter plaatse te constateren dat de foto's van de geboekte hotelkamer met een groothoeklens van ongekend vermogen moeten zijn gemaakt. Hoe vaak worden we niet teleurgesteld in onze torenhoge vakantie-eisen en -verwachtingen? Ook dat doet de vraag rijzen hoeveel rustiger Nederland eigenlijk terugkomt.

Met de zomervakantie in aantocht neemt ook de drukte toe. Het konijn moet spuiten hebben voordat het naar de opvang kan. Wie zorgt er dit keer voor de vissen? Oeps, de bergschoenen blijken de kinderen niet meer te passen, maar wanneer hebben we tijd om nieuwe te kopen?

Trouwens, ook de kinderen hebben het razend druk, vlak voor de vakantie. Zij krijgen een overdaad aan feesten te verwerken. Niet alleen houdt de school een gezellige feestweek, zwaarder dan een week Cito-toetsen, maar ook de kinderen die in de vakantie jarig zijn houden nu hun verjaardagsfeesten. Vooral ' het slaapfeest' is populair. De term ' slaapfeest' is overigens volkomen misplaatst, de kids zijn zeker twee dagen bezig te herstellen van zo'n uitje.

Eenmaal in ons Griekse huisje mijmerden mijn vrouw en ik als echte veertigers over hoe onze beider vakanties in de jaren zeventig werden ingevuld. Dat bood perspectief: het programma werd danig ' gestript'.

De kinderen hadden een zwembad vol vriendjes en vriendinnetjes, de ouders een stapel boeken, ' s ochtends werd er brood gehaald en één keer in de twee, drie dagen volgde een natuurgericht of cultuurhistorisch uitstapje om te komen aan het quotum ' leerzame vakantieuitjes'.

Zo werd de vakantie er toch één van ontspannen, ontslakken, ontdekken en vooral ook ' ont-moeten'.

Vakantie à la de jaren zeventig bleek een recept dat smaakt naar meer. Maar dan wel zonder de oranje bungalowtent met zijn 101 stokken en de aftandse Renault 4, die om de dag in reparatie moest en die beide een zware wissel trokken op de vakantierust van mijn ouders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden