Vakantie: lege consistorie, mooi aardappelveld en dominee die even gemist kan worden

Ook kerkelijk Nederland staat voor de grote vakantie. Dat levert allerlei praktische problemen op - waar vind je tegenwoordig een goede gastpredikant - maar vereist ook dat je daadwerkelijk in de vereiste stemming komt. Neem nou dominee Jacob Kikkert van de Doopsgezinde Gemeente Groningen en Haren. Hij zit nog tot zijn nek in het werk, maar ziet nu al huizenhoog op tegen het grote nietsdoen.

In het Doopsgezind Gemeenteblad schrijft hij dat hij vooral moeite heeft met het afbouwen van zijn werkzaamheden: "Want er is in die laatste weken nog van alles te doen, niet in de laatste plaats het voorbereiden van het nieuwe seizoen." Wat die eindeloze vakantieweken betreft, klampt hij zich vast aan Joke Hermsen. Volgens deze filosofe is verveling helemaal niet erg. Al maakt zij wel onderscheid tussen 'toestand verveling', die je bijvoorbeeld ervaart als je vliegtuig vertraagd is, en 'existentiële verveling", waarbij je mijmerend uit het raam staart. Kikkert: "Ik neem me voor de komende weken deze gedachten ter harte te nemen en de kloktijd maar even te laten voor wat die is, en ruimte te maken voor de langzame tijd van het geschikte ogenblik, de tijd voor intense aandacht, tijd voor lummelen, tijd voor leegte en nietsdoen."

Als dat allemaal lukt, dan zou hij nog wel eens herboren kunnen terugkeren op de kansel. Dat lezen we in de Waarheidsvriend, een wekelijkse uitgave van de Gereformeerde Bond. Emeritus predikant P. Vermaat wijdt daarin een beschouwing aan de roeping van de ambtsdrager. "Op een dag is het zover", schrijft hij dreigend."Bij een brandend braambos, midden in een woestijn klinkt de boodschap: 'Je kunt gaan, Gods werk wacht, treed maar aan'." Maar dat werk valt niet altijd mee. "Weten wij waarmee wij kunnen thuis komen nu en eeuwig?" Daarom is het volgens P. Vermaat maar goed dat ook predikanten in de zomer een paar weken vrij zijn. "Vakantietijd is ook goed voor een apk-keuring van onze roeping in de kerk en de wereld."

Maar wat als je wilt dat je kerkelijk leven gewoon doorgaat tijdens je verblijf in een ver buitengewest? Gelukkig is er dan het 'Vakantie doeboek' van het Reformatorisch Dagblad. Hierin advertenties van christelijke vakantieparken, een bijbelse woordzoeker voor kinderen (het viel nog niet mee om Hagar te vinden) en een paklijst voor de Reformatorische vakantieganger. 'Niets vergeten?' staat erboven. De lijst is uitputtend, van reisgidsen tot laxeermiddelen, maar ook 'stopmiddelen' mogen in de koffer niet ontbreken evenals het Vakantiedoeboek zelf. De zondagse kerkgang heeft een eigen rubriek die zo mooi is, dat ik 'm hier integraal citeer: "lijst kerkdiensten, nette kleding, Bijbels, hoed, kerkgeld, geluidsdrager/boek met preken."

En ook als je je van God en alleswat hij van je vraagt hebt losgemaakt, word je soms weinig rust gegund op vakantie. In de Koorddanser, een maandelijks agendamagazine voor bewustzijn en spiritualiteit, staat een advertentie van Jos Kester. Dit jaar organiseert hij voor de zevende keer een Zomerweek sjamanisme op een landgoed in Noord-Frankrijk. Op zich denk je dan: lekker niets doen. Maar schijn bedriegt. "Gedurende die week kom je in contact met trancereizen, je voorouders, klank, een zweethutceremonie en loop je jouw levenswiel." Gun al die zoekende geesten toch wat rust, zou ik denken.

Gelukkig is er het Kerkblad van de Protestantse Gemeente Assen. Lees de mededelingenrubriek en je wilt morgen vertrekken. De koffie-inloop in de consistorie komt in de maanden juli en augustus te vervallen, de dominee is er even niet en de gemeenteleden die pootaardappels hebben gepland, lijken dit jaar een goede zomer tegemoet te gaan. "Gods aarde lijkt goede vrucht te gaan dragen." Dit is vakantie: een lege consistorie, een mooi aardappelveld en de predikant die even gemist kan worden.

God reist met je mee, maar houdt thuis ook de wacht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden