Vakantie-explosie in China: de overheid geeft alle werknemers begin mei zo maar vrij

Rijen op het station op Chinees nieuwjaar.  Beeld REUTERS
Rijen op het station op Chinees nieuwjaar.Beeld REUTERS

Vier dagen vakantie, zomaar vanuit het niets: dat kregen alle Chinese werknemers in de schoot geworpen.

Leen Vervaeke

In plaats van één vrije dag op woensdag 1 mei, Dag van de Arbeid, besliste de Chinese overheid plots om iedereen ook donderdag 2, en vrijdag 3 mei vrij te geven. Voeg daarbij de vrije zaterdag en Chinese werknemers hebben ineens de tijd om een kort reisje te maken.

En dat is precies wat de Chinese overheid beoogt. Die zoekt manieren om de economie te stimuleren en kijkt daarvoor vooral naar de binnenlandse consumptie. En wat kan die consumptie beter aanwakkeren dan de groeiende middenklasse met meer vrije tijd? Die middenklasse is verzot op reizen en grijpt elke vakantie aan voor een leuke trip.

Toch lijkt het allemaal net iets mooier dan het is. Het cadeautje van de overheid is vooral een sigaar uit eigen doos. In ruil voor de vrije donderdag en vrijdag, die 1 mei met het weekend verbinden, moeten de Chinezen werken op zondag 28 april en zondag 5 mei. Per saldo krijgen ze dus niet meer vakantie, de vrije dagen zijn alleen wat gunstiger verdeeld.

Economisch lijkt het overheidsplannetje alvast te werken. Meteen na de aankondiging steeg de activiteit op China’s bekendste boekingssite Ctrip met 50 procent. Het bedrijf verwacht dat de meivakantie 150 miljoen reizen zal opleveren. De prijzen van vliegtuigtickets en hotelkamers schoten omhoog.

Niet iedereen is blij met de agendawissel, vooral niet wie al andere plannen had. Op sociale media klaagde een man dat hij op zondag 28 april zijn bruiloft houdt. Nu dat ineens een gewone werkdag is, dreigt het een mager feestje te worden. Anderzijds, het echtpaar kan erna wel meteen op huwelijksreis.

Lees ook:

De Chinese groei mindert vaart (daar is geen Trump voor nodig)

Chinese consumenten doen minder grote uitgaven. Dat remt de economie meer af dan heffingen door de VS.

Maaltijdbezorging per drone neemt een vlucht - maar hoe zit het met de veiligheid?

China experimenteert met maaltijdbezorging per drone. Klanten zijn enthousiast, maar de autoriteiten zijn huiverig vliegroutes voor drones toe te kennen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden