Vakantie begonnen voor veel examenkandidaten

Voor veel eindexamenleerlingen breekt vandaag de vakantie aan. Beeld ANP
Voor veel eindexamenleerlingen breekt vandaag de vakantie aan.Beeld ANP

Voor de meeste middelbare scholieren zit het eindexamen erop. De laatste examens zijn officieel dinsdag 27 mei, maar voor heel veel leerlingen was vandaag al het laatste examen. Volgende week volgen nog vakken als Turks, Fries en Arabisch. In juni zijn dan nog de herexamens, maar voor velen breekt de vakantie nu aan.

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) kreeg tot nu toe ongeveer 107.000 klachten binnen. Vorig jaar waren het er aan het eind van de hele examenperiode 147.000. Vandaag waren het er betrekkelijk weinig, ongeveer 600, aldus een woordvoerster.

Eindexamenkandidaten klaagden de afgelopen dagen onder meer over het vwo-examen aardrijkskunde. In een vraag werd verwezen naar 'bron 2', maar deze bron ontbrak in het bronnenboekje dat bij het examen hoort. Het Cito, het bedrijf dat de examens maakt, heeft al laten weten dat alle examenleerlingen punten krijgen voor deze vraag, ongeacht wat ze hebben ingevuld.

Vwo'ers met zowel Grieks als wiskunde in hun pakket klaagden dat ze het vervelend vonden dat de examens van die moeilijke, vaak tijdrovende vakken, op dezelfde dag (dinsdag) waren. De vwo-examens wiskunde A en B vonden de klagers vooral 'erg lastig' met 'veel te specifieke vragen'. Havisten die examen filosofie deden kregen naar hun smaak te veel onbekende filosofen voorgeschoteld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden