Vakantie (2)

(Jorgen Caris, Trouw) Beeld
(Jorgen Caris, Trouw)

Sommige campinghouders zijn boos op mij. Omdat ik u opriep vieze vakantiebelevenissen aan de krant te schrijven. Of ik alleen maar negatieve dingen kan bedenken, schrijven ze. Of ik niet positief kan berichten over campings waar men het de gasten voor meer dan honderd procent naar de zin probeert te maken.

Dat wil ik best, als u me daar over schrijft. Overigens zijn die boze campinghouders vast blij, want ik heb niet veel campingviezigheid opgestuurd gekregen, op die foto van een bruinvettige, groen uitgeslagen, verkalkte en met tape aan de muur bevestigde douchekop van een Franse boerderijcamping na. ’Zo min mogelijk gedoucht op vakantie’, meldt de afzender opgewekt. De mevrouw die met drie kleine kinderen op een natuurkampeerterrein op een Waddeneiland verbleef deed evenmin aan douchen: ’Alleen houten toilethuisjes (die de kampeerders bij toerbeurt zelf moeten schoonhouden) en een tapkraan voor water. Wat een heerlijkheid, zonder toeters en bellen, alleen je tent en basisvoorzieningen’, schrijft ze. Babyluiers elke avond in een emmer biotex, ’s morgens verwarmen op het campinggasje, uitwassen, spoelen en aan een lijn tussen de bomen. Liefhebbers van luxe hebben zich nu waarschijnlijk al gruwend afgewend.

Campingwas in een emmer sop en aan een scheerlijn scoort sowieso hoog. ’Het zal het oergevoel van vrouwen wel zijn’, schrijft een lezeres. Niet iedere vrouw bezit dat blijkbaar; iemand meldt dat ze vooral oude kleren meeneemt op vakantie die ze na het dragen gewoon weggooit. ’Donkere kleren meenemen’, schrijft iemand anders, ’dan zie je niet dat ze vies zijn’.

Het is niet mijn bedoeling om uw zaterdagontbijt te verstoren, maar de echte viezigheid heb ik bewaard. Want o, die húisjes! Naar zweetvoeten stinkende dekbedden, glijbaanvette vloeren, bronchitis opwekkende stofnesten. Sigarettenwalm die, tot matrassen, meubels en wanden doorgedrongen, ondanks dag en nacht luchten en kaarsen branden niet verdwijnt en ’s morgens voor een verstopt hoofd en dikke tong zorgt. Hoed u voor huisjes waar gerookt is. Tenzij u het zelf doet natuurlijk.

Bedden, nog zo’n gruwelnummer: gore matrassen, vlekkerige moltons, uit kelders opgediept beddengoed, stoffige dekens. Zand, overvloedige spinnenwebben en bijbehorende XXL spinnen, vettig aangekoekt eetgerei, kapotte meubels, gescheurd behang, verstopte afvoeren. ’Maar het uitzicht was prachtig’, ’we hebben ons vakantieplezier er niet door laten verpesten’, ’volgend jaar weer, maar dan een andere huisje’. U bleef onverschrokken, u zat er niet mee. We mogen om ons heen dan wel overal verweekte, verwende zeurpieten zien, er zijn nog genoeg Nederlanders over bij wie de goede, oude VOC-mentaliteit in de genen zit.

Afval scheiden, doet u dat? Of heeft u de moed opgegeven bij de komst van de plastic-container? Reacties: gidspost@trouw.nl of twitter.com/@dietgroothuis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden