Vak K is nog altijd veroordeeld tot het eeuwige jasje-dasje

Toen Sander Dekker deze maand na een fietsongelukje met twee mitella's de Tweede Kamer binnenstapte, viel het door de schouderbanden en het rietje in zijn glas water amper op: de VVD-staatssecretaris van onderwijs droeg geen colbert.

Dat hij daarmee een ongeschreven regel overtrad, besefte hij zich terdege. "Ik ken de mores in deze Kamer", zei Dekker meteen. "Ik heb nog wel een das kunnen vinden, maar een jasje was net iets te veel gevraagd."

Slimme zet om zich direct voor zijn afwijkende voorkomen te verantwoorden, want zo voorkwam Dekker penibele situaties waarin tal van voorgangers zich hebben bevonden.

Zo beging Aart Jan de Geus in 2002 als minister van volksgezondheid de fout zijn colbert over zijn stoel te laten hangen - de CDA'er dacht zich zo wat soepeler achter het spreekgestoelte te kunnen bewegen.

Discreet liet waarnemend Kamervoorzitter Erica Terpstra via de bode een briefje bij hem bezorgen met het verzoek zijn jasje weer aan te trekken. Tot ongenoegen van Terpstra las De Geus die boodschap hardop voor, waarna ze hem openlijk vroeg 'uit respect voor uw ambt hier niet in hemdsmouwen te gaan zitten'. Morrend pakte De Geus zijn colbert er weer bij.

Ook een andere CDA'er wist zich met zijn nonchalante kledingstijl een gefrustreerde Kamervoorzitter op de hals te halen: Henk Bleker hield zich als staatssecretaris van landbouw in Rutte-I zonder stropdas op in het kabinetsvak, tot ergernis van Gerdi Verbeet.

Ze besloot hem tijdens een debat over gewasbestrijdingsmiddelen 'een aardigheidje' aan te bieden: een das. "Want ik zie dat u een nieuwe gewoonte introduceert in de Kamer, en dat had ik liever niet", zei Verbeet.

Wouter Bos was een notoire overtreder van de Haagse kledingcode. Hij dacht zijn gewoonte om als Kamerlid met een open boord door het leven te gaan wel voort te kunnen zetten als staatssecretaris van financiën, maar kreeg in 2000 een uitbrander van de voorzitter van de Eerste Kamer.

Desondanks rolde hij daarna 's zomers in klamme commissiezaaltjes gewoon zijn mouwen op. Maar goed, Bos werd dan ook geboren onder de rook van Rotterdam, waar de overhemden naar het schijnt met opgestroopte mouwen worden verkocht.

Te gast
Wat wel en niet mag in vak K, is overigens niet vastgelegd. Algemene etiquetteregels schrijven voor dat een gast de regels van de gastheer dient te respecteren. En aangezien de bewindslieden bij de Tweede Kamer op bezoek komen om hun beleid te verantwoorden, hebben zij de mening van de voorzitter te slikken.

Die gastheren zelf, de Kamerleden, mogen, als afspiegeling van de samenleving, wel wat nonchalanter voor de dag komen. Blote mannenkelen zijn in de plenaire zaal talrijk, GroenLinkser Tofik Dibi liep er op sneakers rond en PvdA'er Hans Spekman in floddervesten. Jasje-dasje past niet bij Spekman, vindt hij.

Of toch wel? Vijf jaar geleden stond Spekman ineens strak in pak in Vrij Nederland (googelt u maar eens). Maar nee, dat bleek een uitzondering. Het moest zijn tegendraadsheid illustreren. Elke dag een pak aan, daar wordt Spekman opstandig van. Vak K hoeft dus niet op zijn komst te rekenen.

Kabinetsbreuken
1. Eimert van Middelkoop

brak in 2009 zijn pols na een onfortuinlijke val tijdens de Rottemerenschaatstocht.

2. Halbe Zijlstra

had in 2011 ook een gebroken pols, zo ontdekten de artsen elf maanden nadat hij op de fiets door een auto was geschept.

3. Marja van Bijsterveldt

brak net na collega Zijlstra haar voet op een ministerstop in Polen en moest zich per rolstoel verplaatsen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden