Vaderschap is echt bloedserieus

null Beeld

'Ook voor mannen is het heftig om vader te worden.' Vader-van-vier Bastiaan Ragas en de jonge vader Filemon Wesselink vonden dat er voor aanstaande vaders maar weinig te lezen was. Ze beschijven hun twijfels en gevoelens. 'Ik vind dat ik een verantwoordelijke vader moet zijn, maar schrik van het feit dat ik er langzaam eentje word.'

Hinke Hamer en Harmen van Dijk

Sinds 2004 in de handel en nog steeds populair. Over alles wat u nooit over zwangerschap en baby's wilde weten. Op weinig subtiele wijze behandelt de schrijver diverse emoties, handelingen en voorwerpen die bij de bevalling komen kijken.

De hoofdredacteur van de Volkskrant en echtgenoot van columniste Sylvia Witteman mijmert over de dilemma's van moderne vaders.

Orthopedagoog Bert Reinds geeft vaders praktische tips vanuit bijbels perspectief. Hij schreef dit boek al in 1998, maar deze 2.0 versie is herschreven voor een nieuwe generatie vaders. Eerst komt de relatie met de eigen vader aan bod, dan pas de verhouding met de kinderen.

Nieuwe aflevering uit de bekende Dummies-serie. In dit boek vooral tips voor aanstaande vaders die geen idee hebben wat hun na de bevalling te wachten staat. Met hoofdstukken als: 'Word vriendjes met je malle ik' en 'Wees niet te bang omdat je kindje zo klein is.'

'De hort op gaan is nu echt afgelopen'

Een van zijn vrienden is net bevallen. "Althans, zijn vrouw", zegt zanger en musicalacteur Bastiaan Ragas. "Op het geboortekaartje stond: 'Moeder en kind maken het goed. Vader ook.' Treffend. De heftigheid van zwangerschap en bevalling voor vaders wordt onderschat."

Boeken over zwangerschap en bevalling zijn bijna zonder uitzondering voor en door vrouwen geschreven, meent hij. Ragas, gehuwd met presentatrice Tooske Breugem en vader van Sem (9), Leentje (4), Fien (3) en Catoo (1), schreef dus zelf maar een 'Vaderverhalenboek'. Deze maand verschijnt 'Maar je krijgt er wel heel veel voor terug'.

"Voor mannen is het evengoed heftig om vader te worden. Vrijheid, stappen, de hort op gaan... als je het vaderschap serieus neemt, is het echt afgelopen. Toen ik eind twintig was dacht ik: een kind heb je erbij, net als een huisdier. Nou, dat was wat naïef gedacht.

"Vader zijn vraagt regelmaat en praktische oplossingen. Maar praktische oplossingen zijn niet leuk, ze halen de romantiek en de flair uit het leven. Ik had het fijn gevonden als ik me dat had gerealiseerd. Ik hou van reizen en als je kinderen hebt is dat over. Er zijn een paar stoere mensen die hun kinderen in een huifkar zetten en wèl door Australië gaan toeren, nou, chapeau. Negenennegentig procent van de ouders ziet dat echt niet zitten.

"Maar ook als ik dit alles had geweten, had nog steeds graag kinderen willen hebben. Begrijp me goed, Tooske en ik wilden graag een groot gezin en we zijn dolgelukkig en intens dankbaar voor die vier kinderen. Maar ingrijpend is het wel.

"In het boek schrijf ik dat ik een vader ben voor kinderen ouder dan één jaar. Dat klinkt flauw, plat en macho, maar het is wat het is. Ik vind die ladderfase een lastige. Een vrouw die net bevallen is, is hormonaal zó verbonden met het kind, het is bijna een één-op-één-relatie. Ik zie dan vooral een kindje dat huilt, poept en immens kwetsbaar is. Het lacht niet terug, het praat niet terug. Ik chargeer, maar het is niet wat je je voorstelt van een kind krijgen.

"Catoo is nu een jaar. Ze praat wat - en dat hoeven geen volzinnen te zijn, we hoeven ook niet samen de krant door te nemen of een gezamenlijke hobby te hebben - en het is al zóveel leuker. Elke nieuwe fase hierna is bijzonder en vertederend. Ik ben niet de enige vader die kinderen leuker vindt als ze ouder zijn. Er zijn bijzonder weinig mannen die vertederd in de kinderwagen kijken en zeggen: 'Oh, koekoe, wat leuk, hoe heet-ie?' Vrouwen zijn juist verliefd op die babyfase: 'Hoe heet ze, hoe oud is ze en hoe zwaar' - vrouwen willen het allemaal weten.

"Tooske heeft drie kinderen in vier jaar gekregen en weet alle details nog. Ik klink nu als een platte Panorama-man: 'Je moet er wat mee kunnen, anders heb ik er niks mee'. Vrouwen vinden dat onaardig, maar, trust me, negenennegentig procent van de mannen voelt het zo.

"En dan is er nog het chronische slaapgebrek. Dat is heftig. Soms moeten we er drie, vier keer per nacht uit omdat er iemand tandjes krijgt, oorpijn heeft of krampjes voelt. Tooske en ik hebben het grote geluk dat we het prima met elkaar kunnen vinden, want je loopt tegen een muur op, met z'n tweeën. Het heet 'roze wolk' en je denkt: 'Waarom voel ik dat nou niet?' Nou, omdat je vijf uur per nacht slaapt, dus. En de rest van de dag doorlopend 'Pas op!', 'Niet aankomen!' en 'Voorzichtig!', roept."

"Je zelfbeeld sneuvelt een beetje. In de kroeg moet ik zeggen: 'Ik moet naar huis.' Mijn leven van hip, happening en vrij is weg. Ik vind dat ik een verantwoordelijke vader moet zijn, maar schrik van het feit dat ik er langzaam eentje word. Met een bakfiets en een grote auto met ruimte voor stoeltjes en plakplaatjes. Het is van een truttebollerigheid die ik vroeger met van alles associeerde, behalve met mezelf.

"Maar je krijgt er wel heel veel voor terug! Het zijn dat soort clichés en platitudes die het banaal maken, maar ze zijn wel waar. 'Als we op vakantie zijn en de kinderen het maar fijn hebben...', ja, ook die is waar. Want als de kinderen het fijn hebben en lekker spelen, heb jij rust.

"Een roze wolk suggereert luchtigheid en vrolijkheid. Ik vond kinderen krijgen niet luchtig en vrolijk. Ik vond het imponerend, groots en indrukwekkend. Benauwend? Man, wij zijn intens gelukkig met al die kinderen. Het zou kinderachtig zijn om die stappen te nemen en dan te zeggen: 'Oh, het benauwt me'. Maar het feit dat je een leven lang verantwoordelijk bent... Bloedserieus is het. Het geeft geen pas om te zeggen dat het benauwt, en áls ik het al zo voelde, zou ik dat niet zeggen. Maar... nou ja, je begrijpt me wel."

Bastiaan Ragas: Maar je krijgt er wel heel veel voor terug. Uitgeverij Bruna, 158 pagina's, €14,95. Vanaf september staat Bastiaan Ragas in het theater met 'Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt', naar het gelijknamige boek van Kluun.

'Ik wilde een gevoeliger boek schrijven'
Ontroerend en eerlijk is het boekje 'Ik, papa' van BNN-gezicht Filemon Wesselink. Maand voor maand beschrijft hij zijn twijfels en onzekerheden rondom het aanstaande vaderschap. Hij vraagt zich af of het mogelijk is om zijn kindje met het 'ietsisme' op te voeden en overweegt een vader te worden die gedichten declameert op zondagavond. Tussendoor geeft hij vrijblijvend advies aan aanstaande vaders.

"Het enige zwangerschapsboek voor mannen dat ik ken, is dat van Kluun. Grappig, maar Kluun is een machoman en zo schrijft hij ook. Ik wilde een gevoeliger boek schrijven. Minder op de grap, meer op het gevoel. 'De man en zijn twijfels', zoiets.

"Ik zag, zoals veel mannen, nooit de noodzaak van het vader worden. Ik dacht wel: 'Ik wil later opa worden'. Maar vader, hier, nu, meteen - dat had ik nooit. Mijn vriendin en ik onderhandelden ons suf. Over twee jaar, zei ik. Zij probeerde er anderhalf jaar vanaf te knabbelen, ik gaf een maand toe. En toen raakte ze zwanger.

"Ik vond het doodeng. Wat als ik niks met kinderen bleek te hebben? Als ik er niks aan vond of geen binding voelde? En ik was bang voor de bevalling. Maar mijn allergrootste angst was om suf te worden. Om mezelf op zaterdagmorgen in de Intratuin terug te vinden.

"Danique is nu anderhalf. Afgelopen vrijdag kwam ik terug uit Praag, na opnames. We hadden keihard gewerkt en waren de laatste dag flink op stap geweest. Mijn vriendin moest die dag werken, dus ik was met Danique - het woord 'oppassen' mag ik thuis niet gebruiken. We hebben gepicknickt, de eendjes gevoerd, we dronken samen koffie. Een vader-en-dochter-avontuur. Ik genoot, juist omdat het geen dagelijks terugkerend ritueel is. Op stap tot zeven uur 's morgens en dan een dag op avontuur met mijn dochtertje - die combinatie is geweldig."

Filemon Wesselink: Ik, papa. Uitgeverij Prometheus, 134 pagina's, €12,50

Filemon Wesselink. Foto© Marcel Hemelrijk, Kippa Beeld
Filemon Wesselink. Foto© Marcel Hemelrijk, Kippa
Bastiaan Ragas. Foto© Freek van Asperen, ANP Beeld
Bastiaan Ragas. Foto© Freek van Asperen, ANP

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden