VADERDAG

Vaderdag voor vrouwen was het gisteren. Speerpunten zijn er geformuleerd en eisen gesteld. Russische vrouwen hoefden niet te stofzuigen. Vrouwelijke ambtenaren van de afdeling welzijn van de gemeente Den Haag mochten om 15.00 uur naar huis. En de Nederlandse Vrouwenraad wees erop dat ook oude vrouwen rechten hebben.

Alsof ze er daarvoor hevig aan had getwijfeld bood de raad aan minister D'Ancona van welzijn een verklaring aan dat oude vrouwen "recht hebben op garanties op de gebieden gezondheid en verzorging, wonen, financien, mobiliteit en maatschappelijk functioneren" . Waar de internationale vrouwendag al niet goed voor is.

In Amersfoort werd onder de opwekkende titel 'De vrouw op haar retour' een 'themadag' gehouden over emancipatie op het werk. "Dat dat nodig is, blijkt uit het feit dat anders vijftig procent van onze bevolking buiten spel blijft staan als het gaat om bestuur van overheid en maatschappij" , wisten de organisatoren te melden. De volgende keer eerst een cursus 'argumenteren' volgen graag.

Ook staatssecretaris van sociale zaken Ter Veld liet zich niet onbetuigd op deze belangrijke dag. Zij installeerde drie 'projectgroepen' die zich met 'speerpunten' - wanneer wordt dat woord eens verboden? - bezig gaan houden. Een 'speerpunt' is de herverdeling van onbetaalde arbeid en zorg. Dat zal de mannen leren, die alleen op vrouwendag de kinderen in bed stoppen.

Een andere 'projectgroep' stelt zich ten doel "de beeldvorming te doorbreken als het gaat om mannelijkheid en vrouwelijkheid" . Sidderen, zullen de reclamemakers die dit jaar nog van plan zijn filmpjes te maken waarin vrouwen elkaar verbleekte truien onder de neus duwen.

Alsof dat allemaal nog niet genoeg is voor een heel jaar, volgend jaar is er tenslotte weer zo'n dag, kreeg minister Kok van financien nog eens "een programma van tien eisen" aangeboden van de Associatie voor Herverdeling van Betaalde en Onbetaalde Arbeid en het Breed Platform voor Economische Zelfstandigheid.

"Emancipatie levert geld op" , zeggen de organisaties, "jaarlijks vijftien miljard gulden" . Daarom "eisen vrouwen in het hele land" meer kinderopvang, verbetering van de arbeidsomstandigheden, zelfstandige uitkeringsrechten voor vrouwen en nog zo wat.

Een suggestie voor een elfde eis: schaf Moederdag af.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden