Vader zou zijn kinderen vermoord hebben uit wraak op vriendin

Van een onzer verslaggeefsters ROTTERDAM - Wegens de moord op zijn drie jonge kinderen heeft officier van justitie mr. P. Notenboom gisteravond voor de rechtbank in Rotterdam levenslange gevangenisstraf geëist tegen een 43-jarige man uit Krimpen aan de IJssel. Dat komt neer op twintig jaar cel, zonder verdere psychiatrische behandeling.

Het openbaar ministerie acht bewezen, dat de verdachte in zijn woning op 10 januari dit jaar zijn zoontjes van 6, 8 en 9 jaar met messteken om het leven heeft gebracht. Hierna heeft de man geprobeerd om zelfmoord te plegen door zichzelf te snijden. Na twintig uur probeerde hij het nogmaals. Daarna belde hij een familielid, dat de politie waarschuwde. Buren hadden de drievoudige moord op de kinderen wel gehoord, maar zij reageerden niet op het gestommel.

De man zou, volgens het OM en gedragsdeskundigen, hebben gehandeld uit wraak op zijn vriendin, net als hij een verpleegkundige. Zij had een dag eerder de relatie met de Krimpenaar verbroken, maar beschouwde de zoontjes als haar eigen kinderen. Hun biologische moeder overleed in 1991 aan een longaandoening.

Officier van Justitie mr. Notenboom was geschokt door de gebeurtenis. “De verdachte koos de meest effectieve en essentiële manier om degene te treffen die zijn trots had gekrenkt. Dit heeft mij met afschuw vervuld”, zei hij.

Kennissen van de man hadden niet het geringste vermoeden waartoe hij in staat was. Alleen zijn vriendin had een aanwijzing voor het naderend drama, zo bleek tijdens de zitting. Haar ex-vriend schreef haar een afscheidsbrief terug, mede namens de kinderen. Daarin stond dat hij met de kinderen zou terugkeren naar Carla, zijn overleden ex-vrouw. Daarna vroeg hij telefonisch zijn begrafenispak terug, dat nog bij de vriendin in huis lag. Ook kondigde de Krimpenaar, van Molukse afkomst, aan dat hij nieuwe kleren voor zijn zoontjes had gekocht. Een Molukse traditie gebiedt dat overledenen worden begraven in nieuwe kleren.

Tegenover rechter mr. F. van Dooren verklaarde de man tot zijn daad te zijn gekomen in een vlaag van verstandsverbijstering. “Ik draaide helemaal door. Ik weet niet hoe het heeft kunnen gebeuren.”

De psycholoog H. van Tyl en psychiater G. Janzen concludeerden, dat de man enigszins verminderd toerekeningsvatbaar was. Hij zou wel een ernstig gestoorde persoonlijkheid hebben. Beiden zijn van mening, dat de zelfmoordpogingen van de verdachte niet serieus waren.

Hij zou visioenen hebben gekregen van zijn overleden ex-vrouw. In de uren dat hij bij de lijken van zijn zoontjes bleef, zou hij hebben gezien hoe Carla een deur opende voor de kinderen. Toen de man ook naar binnen wilde, deed ze de deur dicht. “Jij mag er niet in”, zo hoorde hij Carla zeggen. Het zette hem aan tot de tweede zelfmoordpoging en het telefoontje naar een familielid.

Rechter mr. Van Dooren drong er tijdens de zitting bij de media op aan, om met terughoudendheid te berichten over deze zaak vanwege het 'epidemische' karakter. Dit jaar is het volgens de rechter al vijf keer voorgekomen dat een ouder de hand sloeg aan één of meer kind(eren) en daarna zichzelf van het leven beroofde, of daartoe een poging deed. In één geval was de relatie met 'Krimpen' overduidelijk, onthulde de rechter, omdat in het huis van de dader een krantenknipsel werd aangetroffen over deze moordzaak.

In maart wurgde een wanhopige weduwnaar uit Assen zijn drie kinderen, waarna hij zichzelf ophing. In april stak een depressieve man uit Zwijndrecht eerst zijn 8-jarig zoontje en daarna zichzelf dood. In mei probeerde een 37-jarige man uit Diemen, die in scheiding lag, zijn drie kinderen en zichzelf te doden. De jongste zoon van zeven overleefde het drama niet. In augustus schoot een 35-jarige man uit Enschede z'n 2-jarig dochtertje dood met een pistool. Daarna sloeg hij de hand aan zichzelf.

Op 11 oktober doet de rechtbank uitspraak in de zaak tegen de man uit Krimpen aan den IJssel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden