Vader verdronken peuter Aylan: kinderen glipten uit mijn armen

Abdullah Kurdi (40), de vader van de 3-jarige peuter Aylan die woensdag aanspoelde op het strand van Bodrum in Zuidwest-Turkije. Zijn 5-jarige broertje Galip en hun moeder zijn ook verdronken. De familie probeerde in een rubberboot over te steken van Bodrum naar het Griekse eiland Kos, maar de boot zou zijn omgeslagen. Beeld AP
Abdullah Kurdi (40), de vader van de 3-jarige peuter Aylan die woensdag aanspoelde op het strand van Bodrum in Zuidwest-Turkije. Zijn 5-jarige broertje Galip en hun moeder zijn ook verdronken. De familie probeerde in een rubberboot over te steken van Bodrum naar het Griekse eiland Kos, maar de boot zou zijn omgeslagen.Beeld AP

Canada gaat onderzoeken hoe het komt dat een asielaanvraag is afgewezen van het gezin van de verdronken Syrische peuter Aylan Kurdi die woensdag aanspoelde op een strand in Zuidwest-Turkije. Beelden van het levenloze lichaampje van de 3-jarige Aylan, gingen gisteren en vandaag de wereld over en hebben overal tot geschokte reacties geleid.

Gert Jan Rohmensen

Aylans 5-jarige broertje Galip en zijn moeder Rehan zijn eveneens verdronken en teruggevonden op hetzelfde strand bij Bodrum. Alleen vader Abdullah overleefde de tocht.

In tranen wachtte hij vandaag bij een Turks mortuarium tot de lichamen van zijn gezinsleden zouden worden vrijgegeven. Hij zei hen in het Syrische Kobani, waar het migrantengezin vandaan kwam, te willen begraven.

Het gezin van Abdullah Kurdi (40) probeerde met een aantal andere in twee kleine bootjes over te steken vanuit Bodrum naar het Griekse eiland Kos, dat zes kilometer uit de kust ligt en door veel migranten gebruikt wordt als toegangspoort naar de Europese Unie. Maar de overvolle bootjes kapseisden en 12 migranten verdronken.

Kurdi zei vandaag dat de kapitein van het bootje in paniek raakte door de ruwe zee en overboord sprong. "Ik nam het roer over en begon te sturen. Maar de golven waren te hoog en de boot sloeg om. Ik hield de hand van mijn vrouw vast, mijn kinderen glipten uit mijn handen. We probeerden ons aan de boot vast te houden. Iedereen schreeuwde in het stikdonker van de nacht. Mijn vrouw en kinderen konden me niet meer horen", vertelde Kurdi. "Het enige dat ik nu wil is bij mijn kinderen zijn."

Onder de twaalf doden die bij het drama vielen, waren volgens het Turkse persbureau Anadolu acht kinderen. Vier vermoedelijke smokkelaars die bij de zaak betrokken waren zijn opgepakt; ten minste een van hen heeft de Syrische nationaliteit.

Het lichaampje van de 3-jarige Aylan Kurdi op het strand van Bodrum op woensdag, een foto die de wereld schokte. Beeld REUTERS
Het lichaampje van de 3-jarige Aylan Kurdi op het strand van Bodrum op woensdag, een foto die de wereld schokte.Beeld REUTERS

Belegering
De Koerdisch-Syrische stad Kobani werd afgelopen najaar veroverd door IS en werd na een maandenlange belegering eind januari dit jaar heroverd door Koerdische strijders, geholpen door de Amerikaanse luchtmacht die bombardementen uitvoerde. Tijdens de gevechten in Kobani vluchtten veel inwoners richting het nabijgelegen Turkije.

Na de vlucht van het gezin Kurdi begon een zus van Abdullah Kurdi, die al 20 jaar in het Canadese Vancouver woont, geld in te zamelen om het gezin te laten overkomen. "Ik heb zelfs hun huur betaald in Turkije. Maar de manier waarop ze daar de Syriërs behandelen is verschrikkelijk", zei de zus, Teema Kurdi, tegen de Canadese krant National Post.

Via het Canadese parlementslid Fin Donnelly diende Teema Kurdi een aanvraag voor een vluchtelingenstatus in bij de Canadese overheid namens de familie. Maar de Canadese immigratiedienst wees de aanvraag af, volgens de tante deels omdat het gezin niet over uitreisvisa beschikte om uit Turkije te vertrekken en deels omdat ze geen internationale vluchtelingenstatus hadden. Na die afwijzing besloot het gezin Kurdi de gevaarlijke oversteek naar Griekenland met hun zoontjes te wagen.

Vader Abdullah Kurdi (40). Beeld AP
Vader Abdullah Kurdi (40).Beeld AP

Canada onder vuur
De Canadese regering is inmiddels onder vuur komen te liggen bij zijn politieke tegenstanders vanwege de afwijzing. Minister voor immigratiezaken, Chris Alexander, heeft zijn herverkiezingscampagne onderbroken om in Ottawa uit te zoeken hoe een en ander is verlopen, zei een regeringsmedewerker.

Oppositieleider Justin Trudeau van de Liberalen uitte kritiek. "Je kunt compassie niet plotseling ontdekken middenin een verkiezingscampagne, je hebt het of je hebt het niet", zei Trudeau. Hij voegde eraan toe dat Canada onmiddellijk 25.000 vluchtelingen uit Syrië zou moeten opnemen.

Maar volgens minister Alexander is Canada al heel genereus omdat het volgens planning 23.000 Irakezen en 11.300 Syriërs opneemt. Bovendien zullen er 10.000 migranten extra worden toegelaten uit "vervolgde etnische en religieuze minderheden uit de regio".

Migranten kijken vanaf het strand van het Turkse Bodrum naar het Griekse eiland Kos, slechts zes kilometer verderop. Voor velen is Kos de toegangspoort tot de Europese Unie. Beeld afp
Migranten kijken vanaf het strand van het Turkse Bodrum naar het Griekse eiland Kos, slechts zes kilometer verderop. Voor velen is Kos de toegangspoort tot de Europese Unie.Beeld afp
Veel migranten proberen bij Bodrum zelfs in overvolle rubberbootjes de zeestraat die hen van Griekenland scheidt over te steken. Deze foto is gemaakt op 20 augustus en is niet het bootje dat het gezin van vader Abdullah Kurdi nam. Beeld ap
Veel migranten proberen bij Bodrum zelfs in overvolle rubberbootjes de zeestraat die hen van Griekenland scheidt over te steken. Deze foto is gemaakt op 20 augustus en is niet het bootje dat het gezin van vader Abdullah Kurdi nam.Beeld ap
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden