Ruinerwold

Vader van kinderen Ruinerwold verdacht van seksueel misbruik

Een dronefoto van de boerderij aan de Buitenhuizerweg in Ruinerwold.Beeld EPA


De vader van het geïsoleerd levende gezin op boerderij in Ruinerwold wordt nu ook verdacht van seksueel misbruik. 

De negen kinderen van de 67-jarige Gerrit-Jan van D., die jarenlang een geïsoleerd  leven leidde op een boerderij in het Drenste Ruinerwold, kwamen donderdag met twee verschillende verklaringen naar buiten. Zij reageerden op de bekendmaking van het Openbaar Ministerie dat hun vader nu ook van seksueel misbruik van twee van hen wordt verdacht.

De vier oudste kinderen lieten weten zich ‘te herkennen in de tenlastelegging’. Ze hebben ‘vertrouwen op een goed rechtsverloop’. De vijf jongste kinderen, die op de boerderij werden aangetroffen toen de politie daar op 14 oktober binnenviel, meldden daarentegen ‘wij kunnen ons niet vinden in de tenlastelegging van onze vader’.Bron:Bijschrift     

Witwassen, vrijheidsberoving en mishandeling 

De zaak kwam aan het rollen nadat een 25-jarige zoon enkele keren was opgedoken in een dorpskroeg in Ruinerwold. Toen hij een verward verhaal aan de barman vertelde over het teruggetrokken gezin op de boerderij besloot deze de politie in te schakelen. Van D. werd, samen met een andere verdachte, opgepakt op verdenking van witwassen, vrijheidsberoving en mishandeling van zijn negen kinderen. Ook wordt hij, samen met de huurder van de boerderij, verdacht van het maandenlang vasthouden in Meppel van een man uit Oostenrijk in 2009, zo meldde donderdag het OM. 

Daar komt nu ook seksueel misbruik bij. Dat gaat om twee van zijn drie oudste kinderen, die het ouderlijk huis al eerder hadden verlaten en niet in de boerderij in Ruinerwold hebben gewoond. De 25-jarige zoon die met de kwestie naar buiten kwam sluit zich bij hun reactie aan.

De vijf jongste kinderen daarentegen blijven achter hun vader staan. Zij stellen in hun verklaring dat hun levensdoel onveranderd is, alleen hun omgeving is nu gewijzigd. “Wij hebben van onze vader geleerd om je geluk te zoeken in je relatie met God, en je onderwijs in eigen hand te nemen. En daar geloven wij nog steeds in. Wij definiëren geluk niet als het ‘afgescheiden leven van de maatschappij’, dat was ook nooit de bedoeling maar dat is nou eenmaal zo gelopen.” Ze noemen het verder “heel pijnlijk dat er een kloof is ontstaan tussen ons en onze oudste broers en zus”.

De verklaringen van de kinderen kwamen gisteren naar buiten via een persbericht van documentairemaakster Jessica Villerius. De filmmaker volgt het gezin om uiteindelijk een documentaire te maken.

Het OM maakte donderdag ook bekend dat uit DNA-verwantschapsonderzoek gebleken was dat Van D. de vader van de kinderen is en dat ze dezelfde vader en moeder hebben. Eerder was al vast komen te staan dat de moeder op 6 oktober 2004 in Zwolle is overleden.

Eind januari komt de zaak voor het eerst voor de rechter.

Lees ook: 

Politie houdt ook vader van gezin Ruinerwold aan, familie komt met verklaring

De 67-jarige vader van de zes meerderjarige kinderen tussen de 18 en 25 jaar oud die dinsdag werden aangetroffen in een boerderij in Ruinerwold, is aangehouden

Jongen uit kluizenaarsgezin zei tegen politie: ‘Ik besta niet in jullie wereld’

In een afgelegen boerderij bij het Drentse plaatsje Ruinerwold is een gezin ontdekt dat al jaren volledig afgesloten leefde van de buitenwereld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden