Vader van Cubaanse Elian in de VS

De onderhandelingen tussen het Amerikaanse ministerie van justitie en de familie die in Miami het Cubaanse jongetje Elian Gonzalez onder haar hoede heeft, zijn gisteren opnieuw vruchteloos gebleven. Vandaag praat vader Juan Miguel Gonzalez met minister van justitie Janet Reno. De Amerikaanse regering wil zo snel mogelijk tot hereniging van vader en kind komen.

Met een privé-vliegtuigje kwam vader Gonzalez gisterochtend op de internationale luchthaven van de Amerikaanse hoofdstad aan. Met zijn zes maanden oude zoontje Hianny op zijn arm stapte hij het trapje af. Achter hem aan kwamen slechts zijn tweede vrouw Nercy en de Cubaanse zaakgelastigde in de Verenigde Staten, Fernando Remirez. De rest van het verwachte circus, onder wie twaalf klasgenootjes van Elian, was in Havana gebleven. Wel was het gezin Gonzalez in Cuba uitgewuifd door president Fidel Castro.

,,Ik hoop dat ik spoedig mijn zoontje weer kan omhelzen'', zei Juan Miguel Gonzalez. ,,Ik sta te popelen om zo snel als maar kan met hem terug te keren.'' Gonzalez zei in een tekst die duidelijk voor hem was opgesteld dat hij 137 dagen van zijn kind was gescheiden en dat Elian, die toch al de traumatische verdrinking van zijn moeder had meegemaakt, ook nog eens al die tijd had moeten doorbrengen onder de hoede van familieleden die hij nog nooit had ontmoet.

Eric Holder, Janet Reno's plaatsvervanger, zei dat met de komst van de vader de hereniging spoedig een feit kan zijn. ,,Niet omdat de wet dat eist, maar omdat het de enige juiste oplossing is.'' Holder sloot niet uit dat de ontmoeting noch in Miami, noch in Washington zou plaatsvinden, maar elders.

Gisteravond laat waren de partijen nog niet tot een vergelijk gekomen. Het zou vastzitten op de eis van de familie in Miami dat Elian eerst uitgebreid wordt onderzocht door psychiaters. Justitie heeft aangegeven dat als de familie blijft dwarsliggen zij snel met een brief komt, waarin om overdracht van het kind wordt gevraagd. Bij weigering stapt de minister naar de rechter om overdracht af te dwingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden