Vader Rijn geeft les in manieren

Het Vader Rijn College in Utrecht rekende af met de ’staatsterreur van het diploma-denken’. De nieuwe onderwijsmethode – geen woordjes stampen, maar manieren leren – slaat aan.

Want wat hebben allochtone jongeren uit achterstandswijken aan Duitse naamvallen en oubollige Nederlandse literatuur? Schooldirecteur Bart Engbers: „Wij bereiden ze voor op de straat. Wij leveren niet alleen diploma’s maar vooral mensen die kunnen functioneren.”’ Zijn vmbo-school in het Utrechtse Overvecht kwam eind vorig jaar in het nieuws toen een docente werd ontslagen omdat ze weigerde collega’s en leerlingen de hand te schudden. De affaire, die volgende maand door de rechtbank wordt behandeld, had nauwelijks invloed op het gedrag van de 90 procent allochtone leerlingen, die zeer tevreden zijn met de nieuwe weg die Vader Rijn (700 leerlingen) drie jaar geleden insloeg.

Engbers: „Het was een pavlovreactie. Zwarte scholen moesten al die moeilijke kindertjes structuur bieden. Schop ze in het gareel. Stamp er Duitse woordjes in. Maar een week na hun examen waren ze alles kwijt. Nu leren we ze dealen met de maatschappij. We nemen ook de drempels naar het mbo weg. Iedereen heeft de mond vol over de enorme uitval. Bij ons gaat het beter dan ik ooit had durven hopen. Onze leerlingen zien het Vader Rijn als een veilige haven.’’

In Utrecht sloten het Thorbecke en het Niels Stensen College hun deuren omdat ze als zwarte scholen geen toekomst meer zagen. Engbers is helemaal niet rouwig dat het percentage allochtonen op zijn school jaarlijks toeneemt: „Ik ben blij met mijn zwarte school. Dit is een vulkaan, maar ik leer erop te leven. Stel je voor dat je als school een mix bent van Overvecht en de Sterrenwijk, zo’n wijk vol Chantalletjes. Nee, dank u. Dan heb je een schoolplein vol maatschappelijke controverses. Hoofddoekjes tegen blote buiken. Dan krijg je vaders met de honkbalknuppel op bezoek. „Dat Marokkaantje heeft aan de navelpiercing van mijn dochter gezeten. Is dat beter voor de integratie?”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden