Vader ontvoerde Insiya gesignaleerd in India

Een Duits opsporingsbericht voor Insiya. Beeld ANP
Een Duits opsporingsbericht voor Insiya.Beeld ANP

De ontvoering van de tweejarige Insiya Hemani uit Amsterdam is niet opgelost, maar mogelijk is er wel een doorbraak. Waar Insiya is, blijft vooralsnog onduidelijk, maar haar vader is inmiddels in India gevonden.

Han Koch

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie bevestigde het verblijf van de vader na een artikel over de ontvoering in De Telegraaf. Misdaadverslaggever John van den Heuvel reisde voor zijn tv-programma Ontvoerd af naar India en zag daar dat de vader een ontmoeting had met advocaat Gerard Spong.

Van den Heuvel maakt gewag van getuigen die het meisje hebben gezien in een appartement van haar oma, de moeder van haar vader. Het Openbaar Ministerie kan dat echter niet bevestigen.

Tussen Spong en het OM is inmiddels een schriftelijk contact geweest. De advocaat heeft bij het OM het dossier over de ontvoering opgevraagd. Dat is een verzoek waaruit blijkt dat hij optreedt namens de vader. Van een gesprek tussen Spong en het OM, of tussen de vader en OM, is het nog niet gekomen.

Uitleveren

Vader en dochter staan internationaal gesignaleerd. De vader heeft een Indiaas paspoort. Dat betekent dat India hem niet aan Nederland zal uitleveren. Er is geen verdrag dat die uitlevering regelt en India zet geen onderdanen uit. De enige kans om de man op te pakken is als hij India verlaat. Pressiemiddelen om de man bijvoorbeeld op de Nederlandse ambassade te horen heeft het OM niet. Er zal wel een rechtshulpverzoek aan India worden gedaan. Volgens het ministerie van buitenlandse zaken wordt druk aan de zaak gewerkt.

De peuter werd op 29 september met geweld uit een woning aan de Anfieldroad in het Amsterdamse Watergraafsmeer meegenomen. De politie verspreidde daarna een AMBER Alert. Inmiddels zitten drie mannen en een vrouw vast op verdenking van betrokkenheid bij de ontvoering. De vrouw zit nog vast in Duitsland. Een verdachte werd al op de dag van de ontvoering aangehouden na een actie van een oplettende buurtbewoner.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden