Vader ontvoerd kind maakt videoboodschap

(Novum) - De vader van de 6-jarige Chaquielle Dania heeft een videoboodschap gemaakt om aan te tonen dat zijn zoon nog leeft. De jongen werd in juli door zijn vader uit een kindertehuis meegenomen, nadat het ouderlijk gezag over het kind door een kinderrechter was toegewezen aan de moeder. Sindsdien is de politie naar de man en het kind op zoek.

Het SBS 6-programma Actienieuws zond vrijdag een deel van de videoboodschap uit. De man had de video naar de redactie gestuurd. In beeld is de datum 31 oktober te zien. De vader en de jongen zijn herkenbaar in beeld en de man zegt 'niet in staat' te zijn Chaquielle 'iets aan te doen'. Ook zegt hij 'geen crimineel' te zijn en 'niet dom'. Hij spreekt de wens uit dat 'alles zo snel mogelijk normaal wordt'.

De moeder van de jongen zei in het programma haar zoon in de videoboodschap niet te hebben gezien zoals ze hem kent. "Ik zie een getraumatiseerd jongetje, dat dingen moest zeggen van zijn vader." De man zou de jongen hebben laten zeggen dat hij liever bij zijn vader verblijft.

Vorige week zocht de politie onder meer met lijkhonden naar de jongen in een bosgebied bij Harderwijk. Uit onderzoek is gebleken dat de twee zich mogelijk via campings verplaatsen. De politie hoopte met de zoektocht aanwijzingen te krijgen die meer duidelijkheid zouden kunnen geven over de aanwezigheid van de jongen in het gebied. De zoekactie leverde alleen enkele tips op.

De Haagse politie liet voor aanvang van het programma weten het te betreuren dat de vader zijn 'relaas' mag doen in het programma. Het korps zei de vrije nieuwsgaring te respecteren, maar 'stelt vast dat de vader als verdachte in een strafrechtelijk onderzoek is betrokken'. Daarom 'betreurt' het korps de 'ruimte die de verdachte krijgt om kennelijk zijn relaas in de media te doen'.

Hoofdredacteur Taco Rijssemus van Actienieuws noemde de reactie van de politie 'onprofessioneel'. "De politie heeft zich niet te bemoeien met de vrije nieuwsgaring. Dat gebeurt nu wel, want ons is verzocht het programma niet uit te zenden." Volgens Rijssemus bracht het programma nieuwe informatie en is die een 'toevoeging op het nieuws'. Hij wees er vooraf op dat de vader van de jongen herkenbaar in beeld zou verschijnen. "Dat zal de opsporing van de man vergemakkelijken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden