Vader Mekki geneest alles en iedereen, zelfs gezondheidsproblemen aan het hof

door Mohamed Chakir en AFP

Duizenden Marokkanen wachten elke morgen voor een garage in Skhirat, een stadje vijfentwintig kilometer ten zuiden Rabat.

De populaire genezer Mekki Torbi houdt er zijn ’spreekuur’.

Ba (’vader’) Mekki, zoals hij liefkozend wordt genoemd, beweert alle ziekten te kunnen genezen.

Torbi: „Ik ben geen oplichter. Allah heeft mij de kracht gegeven. Ik genees alles, inclusief aids en kanker.”

De genezingsmethode van Torbi is eenvoudig. Hij drukt de zieke tweemaal de hand en draagt ze op een fles water mee te nemen.

Als dank ontvangt vader Mekki een hlaoua, een suikerbrood van twee kilo.

De patiënten komen volgens Torbi overal vandaan, ’uit Israël, Europa en de hele islamitische wereld’.

De islamitische genezer is naar eigen zeggen een sjarif, een afstammeling van de profeet Mohammed, maar de Koran kent hij nauwelijks.

Geld neemt Mekki Torbi niet aan voor zijn consulten. Toch is hij miljonair. Volgens hemzelf dankt hij zijn vermogen aan een flinke erfenis.

Zijn geneeswijze berust op magnetische krachten in de hand. De techniek vertoont gelijkenissen met de Chinese geneeswijze Reiki. Dat vertelt een patiënte, die leidt aan een tumor bij haar oog.

Vader Mekki ’behandelt’ elke dag ongeveer 4.000 personen. Hij begint met de vrouwen en de kinderen. Daarna helpt hij de mannen. Hij drukt de patiënten stevig de hand en spreekt een zegenspreuk uit over de meegebrachte fles water. Daar wordt het geneeskrachtig van.

Het merendeel van de patiënten die zeggen kanker te hebben, heeft voor de behandeling door Vader Mekki geen controle door een gewone arts ondergaan. De gave der genezing valt daarom moeilijk vast te stellen. „Waarom zouden medische controles mij garanderen dat de genezing van mijn ziekte te danken is aan de geneesmiddelen en niet aan de medicatie van Vader Mekki”, vraagt Fatima die lijdt aan kanker. Bij haar is het wonder gebeurd: „Ik lijd niet meer, mijn wervelkolom is sterker geworden, mijn geloof ook, ik loop weer.”

Torbi, een kale, oudere man, is onlangs getrouwd met een jonge, academisch opgeleide vrouw die hij zou hebben genezen van borstkanker.

In de entourage van Vader Mekki wordt gefluisterd dat ’bepaalde hoogwaardigheidsbekleders’ de hulp van de genezer hebben gezocht – er waren ’koninklijke gezondheidsproblemen’.

De autoriteiten laten Torbi begaan, als hij zich maar niet inlaat met politiek en godsdienst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden