'Vader kon het gewoon niet: Bibi verlaten'

Verslagenheid bij Zionistische Unie extra groot na de hoopvolle aanloop naar verkiezingen

Hij staart in het niets. Zijn huilende vriendin legt haar hoofd op zijn schouder, op wat een overwinningsfeest van de Zionistische Unie had moeten worden, in een sportstadion in Tel Aviv.

Om hen heen lege stoelen. Symbool van de rouw bij links Israël.

Aviv Duek (33) was maandenlang elke avond op pad voor de Zionistische Unie. Zijn vader stemde voor Netanyahu. "Ik was zo blij toen hij vertelde dat hij dat niet meer zou doen."

Zijn stem is schor en krakerig door treurnis, ook door oververmoeidheid. "Je mag opschrijven: we hebben gehuild toen we thuiskwamen, we konden niet slapen."

Om zes uur 's ochtends sms'te hij zijn baas - hij werkt als waterbouwkundige - dat hij later zou komen. Om tien uur dacht hij: ik kan beter naar mijn werk gaan, anders blijf ik de hele dag in bed.

Daar werd op hem gewacht - de collega die elke avond de straat opging, om folders uit te delen, mensen te overtuigen. "Ook de paar collega's die op Bibi hebben gestemd, begrepen dat hier iets groots is gebeurd." Israël is niet meer hetzelfde, zegt Duek. Hij klinkt ook nu somber.

Kort nadat de stembus was geopend belde zijn vader. 'Het spijt me zoon', zei hij. Aviv begreep wat hij bedoelde. Zijn vader had toch op Bibi Netanyahu gestemd. Hij had hem onlangs, zomaar ineens, verteld dat hij op de nieuwe partij van Moshe Kahlon zou stemmen. Een ex-Likud minister die een eigen partij oprichtte, iets meer naar het midden.

"Hij had het stembiljet voor Kahlon gepakt, en zijn handen begonnen te trillen. Hij kon het gewoon niet, hij kon het niet." Zo sterk is de binding met Likud. Het voelt als verraad daar weg te gaan. Ze kregen ruzie aan de telefoon, praatten even niet meer met elkaar.

Vroeger stemde Aviv zelf ook voor Likud. De ommekeer kwam bij hem door de laatste Gaza-oorlog, hij diende als reservist. "Er zijn zoveel soldaten gedood en zoveel Palestijnen. Ik heb het allemaal gezien." Hij begrijpt niet hoe zijn vader, die aan de grens met Gaza woont, kiest voor nog een termijn Bibi. "Hij leeft al met raketten en nu komt er een nieuwe oorlog."

Het duurt nog wel een paar dagen, voordat ze elkaar weer bellen. Het duurt ook een paar dagen voordat hij en zijn vriendin praten over wat er is gebeurd, bij deze verkiezingen: "Nu wil ik een leuke film kijken en even niet nadenken over morgen."

Vierde keer premier

De president van Israël bepaalt wie de nieuwe regering gaat vormen. Maar na de glorieuze overwinning van Netanyahu ligt het voor de hand dat die voor de vierde keer premier wordt. De coalitievorming lijkt niet moeilijk: de combinatie van Netanyahu's Likud met de rechts-nationalitische partijen en de ultra-orthodoxe partijen levert al bijna een meerderheid op. Dan heeft hij alleen nog de partij van Moshe Kahlon (Kulanu) nodig voor een rechtse meerderheid. Kahlon was Likud-minister onder Netanyahu en begon een eigen partij met een sociaal-economische agenda. Hij won tien zetels. Er wordt gespeculeerd dat hij Financiën krijgt. Netanyahu belooft de sociaal-economische hervormingen die veel Israëliers willen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden