Vader herdenkt zoon met bewening van Christus

Het is soms een beetje proppen in deze rubriek, omdat er veel meer te vertellen is over een nieuwe aanwinst dan de ruimte toelaat. Dat geldt zeker voor dit dubbelpaneel, dat het Limburgs Museum in Venlo in langdurig bruikleen kreeg van de parochiekerk van Baarlo. Het paneel heeft een plek gekregen in de zaal 'Macht tussen hemel en aarde', waarin werken worden gepresenteerd die gaan over de invloed van religie op het dagelijks leven van mensen. Daar is dit zeventiende-eeuwse paneel een treffend voorbeeld van.

De schildering bestaat feitelijk uit twee afzonderlijke werken die al in de zeventiende eeuw zijn samengevoegd tot één geheel. Het oudste (bovenste) deel is een eiken paneel met een voorstelling van de bewening van de gekruisigde Christus. Het dateert uit de eerste helft van de zestiende eeuw en is waarschijnlijk afkomstig uit een atelier in Antwerpen. Links is de kruisafname van Christus te zien, in het midden de bewening, rechts de graflegging.

Het werk hing in 1626 in de huiskapel van kasteel De Berckt. Op 3 oktober van dat jaar overleed Herman Jürgen van Hardenraet, zoon van de kasteelheer, tijdens de veldslag bij Kalkar. Nadat hij een rustplaats had gekregen in het familiegraf in de kerk van Baarlo, gaf zijn vader een onbekende kunstenaar opdracht een schilderijtje te maken waarin Herman Jürgen in ridderornaat knielt voor een kruisbeeld. Links en rechts van hem beeldde de kunstenaar de adellijke familiewapens van zijn voorouders af. Het nieuwe werk werd met het paneel van de bewening in één lijst samengebracht. Het dubbelpaneel kreeg een plek op het altaar in de kasteelkapel.

Het verhaal is daarmee nog lang niet verteld, maar daar gaan we even met zevenmijlslaarzen doorheen. In 1841 wordt het werk naar een veldkapel overgebracht. In 1914 verhuist het na een restauratie naar de parochiekerk van Baarlo. Voor de Tweede Wereldoorlog zijn de paneeltjes weer gescheiden, waarom is niet bekend. Na een inbraak in de kerk verdwijnen ze veiligheidshalve naar de zolder. Bijna honderd jaar na de eerste restauratie zijn ze weer toe aan een onderhoudsbeurt en daarbij worden ze ook weer in één lijst gezet. Dan realiseert men zich gelukkig ook dat dit paneel met zo'n bijzonder verhaal niet langer verborgen mag blijven voor het publiek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden