Vader Gullit beschuldigt 'arrogante Ajacieden'

AMSTERDAM - De pertinente weigering van Ruud Gullit om zijn definitieve vertrek bij het Nederlands elftal te verklaren, liet maandag ruimte voor allerlei speculaties. Dick Advocaat was er doodongelukkig mee, maar de geëmotioneerde sterspeler was niet te vermurwen. Gisteren werd meteen onderstreept hoe gevaarlijk die houding van Gullit is voor de, al dan niet meer bestaande eenheid binnen de Oranje-groep.

Te Paramaribo heeft vader George Gullit nu de vrijheid genomen de grieven van zijn zoon naar buiten te brengen. Aangenomen mag worden dat het verhaal van vader Gullit - gisteravond door het Rotterdams Dagblad op de voorpagina gepubliceerd - een hoog betrouwbaarheidsgehalte heeft. Enkele weken geleden was hij in Italië immers nog langdurig in het gezelschap van zijn wereldberoemde zoon. De actuele uitval van George Gullit vormt de tweede bom onder de selectie. Gelijk wordt hiermee ook benadrukt hoe verwerpelijk de keuze van de blijkbaar niet al te stabiele Ruud Gullit was om in Noordwijk de eerste week als een test te beschouwen. Willens en wetens blijkt de voormalige aanvoerder van Oranje plaats te hebben genomen in de selectie, terwijl hij van meet af aan betwijfelde of zijn terugkeer na een afwezigheid van dertien maanden zich wel zou uitstrekken tot het toernooi in de Verenigde Staten.

Volgens zijn vader legt Ruud Gullit de schuld voor alle trammelant grotendeels bij, wat senior noemt, “de kliek van Ajax”. Ajax is voor Ruud Gullit altijd al een gevoelig onderwerp geweest. Als junior kreeg hij zijn voetbalopleiding letterlijk in de schaduw van het Ajax-stadion. Het terrein van zijn eerste club, Meer Boys, ligt naast de veste van Ajax. Al in die eerste jaren meldden zich scouts van Ajax, maar Ruud was van begin af aan ronduit negatief over die club. Hoewel hij een geboren Amsterdammer is - zijn wieg stond in de Jordaan aan de Bloemgracht - had Gullit nooit iets met Ajax. Dat bleef het geval, nadat hij op zijn dertiende jaar samen met zijn jeugdvriendje Frank Rijkaard lid werd van de Amsterdamse amateurclub DWS. Hun vaders hadden samen in Paramaribo bij de topclub Transvaal gespeeld. George Gullit was een stevige linksback, die voor Suriname één interland speelde. George Gullit werd in de jaren vijftig in Nederland door de Profclub Zeist een contract aangeboden, maar hij gaf er de voorkeur aan zijn studie economie af te ronden. Op voetbalgebied begeleidde hij in de jaren zestig en zeventig wel op een intensieve manier zijn zoon in de amateurfase. In die jaren voerde Ruud overigens nog de naam Dil, de achternaam van zijn moeder, Ria. Als jongen van veertien jaar meende Ruud dat voor hem een mooie toekomst als profvoetballer in het verschiet lag. Op grond van die verwachting vond hij de achternaam van zijn vader interessanter. In zijn paspoort staat nog altijd de naam Dil.

Frank Rijkaard en Ruud Gullit werden als tieners bij DWS begeerd door Haarlem-trainer Barry Hughes. Gullit was amper zestien, toen hij bij Haarlem zijn handtekening onder een contract zette. Nadat bij Haarlem al gauw bleek dat Gullit over uitzonderlijke kwaliteiten beschikte, koos hij na zijn derde seizoen voor de roodbroeken van Feyenoord. Ook Ajax had toen nog steeds belangstelling, maar waar Hans Kraay namens Feyenoord 850 000 gulden bood, vond Ajax hem slechts vier ton waard. Het was voor Gullit eens te meer het bewijs dat Ajax een 'verkeerde' club was.

In Nederland is Feyenoord altijd club voor Ruud Gullit gebleven. Hij raakte er hecht bevriend met Wim van Hanegem. De Kromme, met wie Gullit nog een seizoen samen speelde, begeleidde hem na zijn transfer. Ook toen, vanaf 1982, bleef de Ras(ta)-Amsterdammer in Rotterdamse dienst zich met enige regelmaat tegen Ajax afzetten. Dat proces is thans door George Gullit van een explosieve lading voorzien. In Paramaribo heeft hij flink stoom afgeblazen. George Gullit: “Er is bij het Nederlands elftal sprake van een verziekte sfeer. Er heerst daar de terreur van de Ajax-arrogantie. Ruud ergerde zich hier verschrikkelijk aan. Laatst stonden op de voorpagina van het weekblad Voetbal International Louis van Gaal, Michael van Praag en Danny Blind. 'Wij zijn Ajax, wij zijn de beste', stond er in grote rode letters bij. Wat denken ze wel bij die club? Iemand als Danny Blind zegt dat hij geen bezwaar heeft tegen een Ruud Gullit-in-vorm bij het Nederlands elftal. Wie in hemelsnaam is Danny Blind om zoiets te zeggen? Ruud verdomt het gewoon in een elftal te voetballen waar de melkmuilen het voor het zeggen hebben. Ik denk dat Ruud ook niet met open armen in de selectie is ontvangen. En dan zwijg ik nog maar over de discipline bij het Nederlands elftal. Ruud heeft nu geconcludeerd dat het niets kon worden met die arrogante Ajacieden en die verziekte sfeer. Dick Advocaat laat gewoon zijn oren hangen naar Ajax. Ruud heeft een wijs besluit genomen. Hij gaat geen gevecht aan, als hij alleen maar kan verliezen. Met de manier van spelen was hij het ook niet eens. Het systeem van het Nederlands elftal wordt maar door twee teams gespeeld, door Ajax en door Barcelona. Wel, Ajax heeft van Parma een pak slaag gekregen en AC Milan heeft Barcelona tijdens de Europa Cup-finale alle hoeken van het veld laten zien.”

Los van de meer dan dubieuze handelwijze van Ruud Gullit komt de aanval van George Gullit namens zijn zoon niet helemaal onverwacht. Het was vorig week al opvallend dat Gullit met name naar de Feyenoorders binnen Oranje trok. Vorige week maandag liet hij zich ontvallen maanden geleden Rob Witschge te hebben gestimuleerd zich weer bij de nationale selectie te spelen. In Noordwijk had Gullit ook warme belangstelling voor het wel en wee van Ulrich van Gobbel. Hij zag deze krachtbonk als een basisspeler. Opvallend was ook dat hij Van Gobbel zondag voor een privé-etentje uitnodigde.

De woorden van Gullit senior sluiten aan bij de kritiek die Feyenoord-coach Wim van Hanegem de laatste tijd aan het adres van de Ajacieden heeft geuit. Het stoort Van Hanegem danig dat hij na een wedstrijd van het Nederlands elftal herhaaldelijk teleurgestelde spelers terugkrijgt in de Kuip. De Feyenoorders, zo vindt Van Hanegem, voelen zich in doorsnee allerminst thuis tussen de (ex)spelers van Ajax, die getalsmatig de selectie sinds jaar en dag domineren. Deze klacht werd jaren geleden ook al vernomen in het PSV-kamp. Na een wedstrijd in het voorjaar van 1987 tegen Griekenland (1-1 in Rotterdam), waren het de toenmalige PSV'ers Hans van Breukelen, Ronald Koeman, René van der Gijp èn Ruud Gullit, die zich groen en geel ergerden aan de negen(!) spelers van Ajax die bij deze wedstrijd werden ingezet. Bij de volgende interland, tegen Hongarije, moest bondscoach Rinus Michels een verzoenend gesprek arrangeren tussen de rivaliserende kampen. Van Hanegem, ook nu nog altijd hecht bevriend met Ruud Gullit, gaf in januari al aan dat de samenwerking tussen Ajacieden en Feyenoorders weer een probleem is. Na de uitwedstrijd tegen Tunesië reageerde hij furieus op een uitspraak van Frank de Boer. Deze linksback zou in het Nederlands elftal bitter weinig hebben gezien in een samenwerking met Feyenoords linksbuiten Regi Blinker. De Boer voelde veel meer voor zijn voormalige Ajax-maatje Bryan Roy. Die kwam er nadien ook prompt weer in. Eerder was er voor de laatste kwalificatiewedstrijd in Polen op de training al een akkefietje tussen de Feyenoorder Van Gobbel en de Ajacied Ronald de Boer. “Die De Boer moet heel gauw weer met beide beentjes op de grond komen”, zo zei Van Hanegem onlangs. Hij liet toen gelijkertijd doorschemeren dat van een eenheid bij de nationale ploeg geen sprake is. De rivaliteit kwam ten slotte ook nog eens aan de oppervlakte op de dag voor Nederland-Ierland. Op het trainingsveld werd Ajaxdebutant Edgar Davids - hij hield Feyenoorder Rob Witschge aan de kant - toen tot twee maal toe flink op de korrel genomen door de Feyenoorder John de Wolf.

Rond de uitwedstrijd in maart tegen Schotland werd Frank de Boer er door Dick Advocaat op gewezen dat hij zich voortaan van rechtstreekse aanmerkingen op collega's diende te onthouden. Vorige week kwam de bondscoach even op dit gevoelige thema terug, maar volgens de geplaagde Voorburger was er niets meer aan de hand. “De Ajacieden en de Feyenoorders gaan goed met elkaar om. Kijk maar naar de tafels. Alles zit door elkaar heen. Er zijn geen groepjes.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden