Vader en dochter Le Pen spreken elkaar niet meer

Marine sluit Jean-Marie's omstreden videoblog zonder zelfs maar een belletje

KLEIS JAGER

PARIJS - Het conflict tussen vader en dochter Le Pen lijkt uit te draaien op een politieke vadermoord. Na de laatste antisemitische ontsporing van haar vader heeft Marine zijn omstreden videoblog op de website van het Front National gesloten.

Na 366 afleveringen houdt het wekelijkse interview van Jean-Marie Le Pen op te bestaan. De partij voert juridische redenen aan voor de maatregel. Om niet aansprakelijk te zijn, mag de bejaarde erevoorzitter van het Front National zijn kijk op de wereld voortaan ergens anders geven.

Tijdens de laatste aflevering van zijn 'logboek' nam hij een aantal Franse artiesten op de korrel die zich uitspraken tegen het Front, waaronder de Joodse chansonnier Patrick Bruel. Le Pen beloofde Bruel en de rest een volgende keer een fournée, wat wil zeggen dat ze wat hem betreft in de oven mogen verdwijnen.

Le Pen beweert dat hij het anders heeft bedoeld. Hij zou de muzikanten op een spektakel willen trakteren. Maar dit keer komt hij met die uitleg zelfs in eigen kring niet weg. Marine Le Pen noemde de boutade een 'politieke fout'. Ze ontkent de antisemitische lading van de woordgrap maar, zo zegt ze, hij had door zijn lange ervaring moeten weten dat zijn woorden zo uitgelegd zouden worden.

Voor de huidige partijleidster, die in het openbaar niet eerder zoveel afstand van haar vader nam, is het incident rampzalig. Juist nu zij in het Europees Parlement onderhandelt over de oprichting van een groep van nationaal-populistische partijen, duwt haar vader haar weer in de rol van paria. Het aura van Holocaustontkenning en racisme rond de partij is precies de reden waarom bijvoorbeeld de Brit Nigel Farage Le Pen op afstand wil houden.

Door het conflict treedt een sluimerend, fundamenteel verschil van inzicht tussen vader en dochter in het volle daglicht. Marine Le Pen probeert de partij al jaren te 'ontdemoniseren' en de herinnering aan vaders meest omstreden uitlatingen uit te wissen. Haar vader zei te twijfelen of er gaskamers zijn geweest, Marine noemde de moord op zes miljoen Joden het 'toppunt van barbarij'.

De man die het Front oprichtte is trots op zijn dochter, die van de partij bij de Europese verkiezingen voor het eerst de grootste van Frankrijk maakte. Tegelijk is hij er ook van overtuigd dat kiezers uiteindelijk geen brave versie van zijn Front National willen. Daarom herinnert hij zijn oogappel af en toe aan wat zijn creatie naar zijn idee moet blijven: een beweging die zich nadrukkelijk tegen 'het systeem' keert.

Voor Marine is nu duidelijk dat haar streven naar normalisering niet geloofwaardig is zolang vader haar voor de voeten blijft lopen. Na een paar dagen greep ze gisteren voor het eerst in door vader zijn podium te ontnemen. Jean-Marie, tot dan toe nergens van onder de indruk, reageerde geëmotioneerd op dat besluit. "Ze had me op z'n minst kunnen bellen van tevoren", liet hij de digitale versie van het magazine Le Point met trillende stem weten. "Hoffelijkheid is ver te zoeken in deze zaak, ik voel me erg gekwetst, ik heb helemaal geen contact meer met haar gehad. Ik kan goed tegen klappen die met open vizier worden uitgedeeld, maar ik word niet graag in de rug aangevallen."

Maar Jean-Marie geeft zich niet gewonnen: hij is erevoorzitter voor het leven, beschikt over een grote aanhang in de partij en werd onlangs met veel stemmen herkozen in het Europees Parlement. Het Front is nog niet van hem af. "Zolang mijn hart klopt, zal ik me verzetten", bezwoer de voormalige Algerije- en Indochinaveteraan.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden