Vader der kruideniers, Albert Heijn, overleden

In zijn huis in het Engelse Pudleston is Albert Heijn op 83-jarige leeftijd overleden, de kleinzoon van de oprichter van de supermarktketen Albert Heijn. (WFA ) Beeld
In zijn huis in het Engelse Pudleston is Albert Heijn op 83-jarige leeftijd overleden, de kleinzoon van de oprichter van de supermarktketen Albert Heijn. (WFA )

Albert Heijn, de ex-voorzitter van de raad van bestuur van Ahold, is donderdag overleden. Hij is 83 jaar geworden. Albert Heijn was de kleinzoon van de gelijknamige oprichter van de supermarktketen en de bedenker van de streepjescode.

Heijn overleed in zijn woning in Pudleston Court in Engeland. Hij was al jaren niet meer direct betrokken bij de bedrijfsvoering van Albert Heijn. Onder zijn leiding groeide de door zijn gelijknamige grootvader opgerichte supermarktketen uit tot een bloeiende multinational. Hij was van 1962 tot 1989 bestuursvoorzitter van Albert Heijn en Ahold en daarna nog tot 1997 lid van de raad van commissarissen.

Albert Heijn was de broer van Gerrit Jan Heijn, die in 1987 bij een ontvoering om het leven kwam. Heijn was een van de grondleggers van de wereldwijde invoering van de streepjescode. Ook was hij verantwoordelijk voor de introductie van de selfservice in supermarkten in Nederland. Dit was destijds een revolutionair winkeltype. Het winkelmandje en het winkelkarretje werden geboren. De supermarkt à la Albert Heijn diende als model voor talloze andere zaken die zelfbediening invoerden.

Volgens bestuursvoorzitter John Rishton van Ahold was Albert Heijn 'een charismatisch leider met een warme uitstraling die er zijn leven lang trots op was kruidenier te zijn'. "Klanten en medewerkers kwamen bij hem als vanzelfsprekend op de eerste plaats."

Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) noemt Albert Heijn 'een van de aartsvaders van het Nederlandse bedrijfsleven'. Hij was volgens de minister het toonbeeld van Hollandse ondernemingszin. "Een man die met creativiteit, eigenzinnigheid en doorzettingsvermogen. Geen enkele ondernemer heeft de afgelopen decennia zoveel invloed gehad op het dagelijks leven in Nederland. Hij leeft voort in woorden die je overal en elke dag kunt horen: ’Ik ga even naar de Albert Heijn’."

Hij was de vader van de Nederlandse kruideniers, aldus het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). De brancheorganisatie van de Nederlandse supers laat weten „bedroefd te zijn om het overlijden van haar ere-voorzitter dr. A. Heijn”. Hij was warm voorstander van samenwerking binnen de levensmiddelenketen en zeer geliefd bij zijn collega's. Van 1970 tot 1992 gaf Albert Heijn leiding aan het CBL. Hoe geliefd Albert Heijn was bij zijn collega's bleek bij zijn afscheid als CBL-voorzitter in een vol Beatrixtheater in Utrecht. Door dragers werden toen volgens het CBL de vaandels van alle supermarktketens in Nederland onder luid applaus binnengedragen als eerbetoon.

Albert Heijn sleet zijn laatste levensjaren hoofdzakelijk in Engeland. Samen met zijn vrouw dreef hij nog jaren enkele winkels, een brasserie, een restaurant en een bed-and-breakfast.

Heijn was Commandeur in de Orde van Oranje Nassau, Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, Commandeur in de Orde van Leopold II van België en ereburger van de gemeente Zaanstad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden