Vaccinaties vooral impopulair bij rijken en antroposofen

Een meisje wordt ingeënt tegen mazelen Beeld anp
Een meisje wordt ingeënt tegen mazelenBeeld anp

'Mazelen? Daar moet je niet bang voor zijn', beweren tegenstanders van vaccinaties in Amerika, terwijl voorstanders hen proberen te overtuigen om toch alsjeblieft hun kinderen in te enten. Statistieken werpen een verrassend licht op het onderwerp.

Bij een uitbraak van mazelen wordt in Nederland al snel naar de biblebelt gekeken. Reformatorische christenen die hun kinderen niet laten vaccineren vormen ook het grootste gevaar, waarschuwde medicus Paul Mertens, die uitbraken van infectieziekten onderzocht. Refo's wonen dicht bij elkaar en daardoor kunnen grote uitbraken ontstaan.

Wie de verspreiding van de mazelenepidemie van 2013 en 2014 op de kaart bekijkt, ziet de refoarchipel - die van Zeeland, via de Veluwe tot Overijssel schuin over de kaart van Nederland loopt - ook duidelijk oplichten.

'Kind mag best leren vechten'
"Toch vormen de reformatorische christenen niet de enige grote groep anti-inenters. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn er ook onder antroposofen veel ouders die hun kinderen niet laten vaccineren tegen mazelen."

Deze aanhangers van de Oostenrijkse esotericus Rudolf Steiner menen dat een uitgebalanceerd voedingspatroon voldoende weerstand biedt tegen een kinderziekte als mazelen. Een besmetting is volgens antroposofen zelfs goed voor de lichamelijke en mentale ontwikkeling. Zoals een antroposofe in Trouw zei: "Het klinkt misschien hard, maar een kind mag best leren een beetje te vechten."

Rijken slachtoffer eigen succes
De mazelenuitbraak in Amerika begon in Disneyland Californië, waar het virus naartoe werd gebracht door een 20-jarige niet-ingeënte vrouw uit Orange County. In deze welvarende deelstaat van Californië zijn het juist de rijkere, hoger opgeleide inwoners die hun kinderen niet inenten. Behoorlijk wrang, wanneer je bedenkt dat meer dan 95 procent van de dodelijke slachtoffers van mazelen juist uit arme landen komt. "We zijn slachtoffer van ons eigen succes", stelt Matt Zahn van het bureau voor gezondheidszorg in Orange County. "Veel mensen in dit land hebben nog nooit een geval van mazelen meegemaakt."

Simulatie
Ook wie nog nooit een uitbraak van mazelen heeft meegemaakt, kan dankzij een simulatie van The Guardian zien welk verschil het maakt of kinderen wel of niet ingeënt zijn. Op de site van de Britse krant is goed te zien wat met tien hypothetische groepen mensen gebeurd als iemand van hen in aanraking komt met iemand met mazelen. Alleen de groepen met een hoog vaccinatiepercentage kunnen hun gemeenschap beschermen tegen mazelen.

Record
In de Verenigde Staten zijn alleen in januari 2015 al 102 gevallen van mazelen geregistreerd - meer dan in heel 2012. En dat terwijl het land in 2014 met 644 zieken al de meeste gevallen van mazelen in tien jaar moest noteren. Werd er de afgelopen jaren dan veel minder gevaccineerd? Dat niet. Tot en met 2013 was het percentage gevaccineerde kinderen in de VS redelijk constant.

De recente cijfers worden voor het gemak genegeerd door anti-inenters als de populaire arts Bob Sears. "Vraag je opa en oma maar naar de mazelen. Zij zullen zeggen: 'So what? Dat hadden we allemaal'". Klopt, zegt het RIVM. Vroeger kregen we inderdaad allemaal de mazelen. Maar in die tijd overleden ook kinderen aan complicaties van de mazelen.

Dit gevaar dreigt nu ook in de Verenigde Staten. "Als we een paar duizend gevallen van mazelen in dit land krijgen, gaan er doden vallen", waarschuwde Paul Offit, hoofd van de afdeling infectieziekten in het kinderziekenhuis van Philadelphia. "Dat zou schandalig zijn."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden