Vaccin tegen gordelroos bij ouderen

Er is nu een effectief vaccin tegen gordelroos, een zeer pijnlijke huidziekte. Nederland overweegt het in te voeren bij 60-plussers, die zwaar onder de aandoening lijden.

Van onze redactie wetenschap

In het vakblad New England Journal of Medicine presenteren Amerikaanse artsen vandaag een grote proef met het vaccin, ontwikkeld door de farmaceut Merck. De artsen hebben het vaccin jarenlang getest onder ruim 38500 mannen en vrouwen van 60 jaar en ouder. Vooral vanaf deze leeftijd lijden veel mensen aan gordelroos: een branderige huiduitslag aan één kant van het lichaam, veelal gepaard met een hevige zenuwpijn die na het verdwijnen van de uitslag nog maanden tot jaren kan aanhouden en waartegen meestal geen enkel medicijn helpt.

De proef bleek geslaagd. Bij ingeënte personen daalde de ziektelast met 61 procent: het aantal nieuwe gevallen van gordelroos werd gehalveerd en de symptomen waren milder. De groep mensen die een aanhoudende zenuwpijn ontwikkelden, slonk bovendien met 66 procent.

De inenting verhoogt de weerstand tegen het varicella-zoster-virus. Bij kinderen veroorzaakt dit virus waterpokken. Daarna houdt het zich jarenlang schuil in zenuwknopen.

Vooral vanaf het zestigste levensjaar -als de afweer vermindert- manifesteert het zich opnieuw, maar dan in de vorm van gordelroos. Van de mensen die de 85 halen, krijgt de helft er last van. Veel patiënten hebben zo'n extreme pijn dat ze zelfs geen kleding meer op de huid verdragen.

,,Gordelroos zou wel eens een veel groter probleem kunnen zijn dan waterpokken'', reageert Ben van der Zeijst, wetenschappelijk directeur van het Nederlands Vaccin Instituut (NVI). Op basis van Amerikaanse cijfers schat hij het aantal Nederlandse gevallen onder 60-plussers dit jaar op 35000, en in 2025 zelfs op 55000. Die toename komt door de vergrijzing en de stijgende levensverwachting, waardoor een groter aantal mensen vatbaar is.

Het NVI zoekt nu uit of het vaccin in Nederland voldoende ziektegevallen zou voorkomen om de kosten van invoering te rechtvaardigen. Van der Zeijst verwacht dat het vaccin in 2007 in Europa wordt geregistreerd. ,,Technisch gezien is invoering voor bijvoorbeeld 60-plussers vanaf 2008 mogelijk.''

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden