Versnelde procedure

Vaccin Pfizer mogelijk dit jaar al op de markt

Beeld ANP

Pfizer en BioNTech hebben dinsdag een aanvraag gedaan voor toelating op de Europese markt. Het Europese geneesmiddelenagentschap EMA in Amsterdam gaat nu bekijken of het vaccin veilig en effectief is.

 De EMA was de afgelopen maanden al begonnen met beoordelen van gegevens die Pfizer en BioNTech indienden. Dat was onderdeel van de versnelde procedure, waardoor het nu mogelijk is dat de EMA nog dit jaar toestemming geeft aan Pfizer en BioNTech om hun vaccin op de markt te brengen. 

Maandag was Moderna al naar de EMA gegaan voor toelating. Zij kunnen wellicht op 12 januari beginnen met het leveren van vaccins  aan Europese landen. 

Moderna levert 80 miljoen doses aan Europa; Pfizer en BioNTech 200 miljoen. Nederland ontvangt 3,89 procent van die vaccins. Dus 3,1 miljoen vaccins van Moderna en 7,8 miljoen van Pfizer. Nu zijn voor beide vaccins twee prikken nodig. In totaal kunnen we dus met de twee vaccins 5,5 miljoen Nederlanders inenten. Dat is bijna genoeg om de 6 miljoen Nederlanders in de kwetsbare groepen te vaccineren, die als eerste aan de beurt komen. 

‘Vaccinatie vanaf januari van start’

Volgens minister Hugo de Jonge kan vaccinatieprogramma vermoedelijk in de eerste week van januari van start. De minister reageerde daarmee op de planning van het Europees Medicijn Agentschap (EMA) dat het vaccin moet goedkeuren. Hij houdt vanwege die beoordeling nog wel een slag om de arm.

De logistieke operatie is er in ieder geval op gericht om in de week van 4 januari te beginnen met de vaccinatie. Het RIVM, GGD’s, de huisartsen en de artsen in verpleeghuizen en instellingen werken hierin samen. “Maar hier geldt ook een waarschuwing: dit is echt het meest gunstige scenario. EMA en de Europese Commissie zijn eerst aan zet. En veiligheid gaat voor snelheid”, zegt De Jonge.

Voorwaardelijke handelsvergunning

Nu komen deze doses niet allemaal tegelijk in januari binnen, maar in diverse leveringen over meerdere kwartalen, zo staat in een brief die minister Hugo de Jonge eerder aan de Kamer schreef. 

De EMA beoordeelt de komende weken of de voordelen van het vaccin opwegen tegen de risico’s bij de bescherming tegen Covid. Is dat het geval, dan adviseert het agentschap de Europese Commissie om een voorwaardelijke handelsvergunning te verlenen. Dan kan het vaccin enkele dagen later op de Europese markt verschijnen. 

Pfizer en BioNTech publiceerden vorige maand hun bevindingen op basis van een klein groepje proefpersonen. De effectiviteit van hun vaccin zou 95 procent zijn. Moderna haalde 94,5 procent. Nu is die effectiviteit een beetje zoals de laboratoriumtesten van auto’s, die ineens veel zuiniger blijken dan op de weg. Ook de bescherming van vaccins zullen in de praktijk lager uitvallen, omdat in de groep proefpersonen geen mensen zitten met ernstige kwalen en aandoeningen.  

Tegenvaller

Behalve Pfizer/BioNTech en Moderna publiceerde ook de combinatie AstraZeneca en Oxford University vorige maand de eerste resultaten. Omdat er het nodige mis bleek met de manier waarop de farmaceut deze resultaten had gepubliceerd, is de verwachting dat een toelatingsverzoek voor dit vaccin nog even op zich laat wachten. Voor Nederland een tegenvaller, want van het AstraZeneca-vaccin heeft het kabinet 11,8 miljoen doses besteld. Omdat ook voor dit vaccin twee prikken nodig zijn, kunnen 5,8 miljoen Nederlanders met dit vaccin worden ingeënt. 

Lees ook:

Het Oxfordvaccin loopt vertraging op, kan AstraZeneca zich deze ‘puinhoop’ wel permitteren?

AstraZeneca en Oxford University wilden met hun resultaten aanhaken bij de optimistische geluiden over de ontwikkeling van een vaccin tegen corona. In plaats daarvan zorgden zij voor ontnuchtering.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden