Vaccin Instituut: prik tegen kinkhoest vlak na de geboorte

Van onze verslaggever

amsterdam – Het Nederlands Vaccin Instituut vindt dat baby’s onmiddellijk na de geboorte moeten worden gevaccineerd tegen kinkhoest. Het NVI hoopt zo jaarlijks 250 tot 500 ziekenhuisopnames van kleine baby’s te voorkomen. Dat zegt prof. Ben van der Zeijst, directeur van het NVI, vanochtend in de EO-uitzending van De Ochtenden op Radio I.

Nu wordt baby’s het vaccin tegen kinkhoest toegediend in de tweede levensmaand, wanneer ze de dktp-prik krijgen tegen dyfterie, kinkhoest, tetanus en polio. Die prik wordt herhaald in de derde, vierde en elfde maand.

Als baby’s onmiddellijk na geboorte worden ingeënt tegen kinkhoest, vindt Van der Zeijst het verantwoord om de andere bestanddelen van de dktp-prik wat op te schuiven, omdat het om ziektes gaat die in Europa nauwelijks meer voorkomen. Het zal het nog wel een paar jaar duren voordat het vaccinatieprogramma wordt veranderd. Daarover besluit de minister van volksgezondheid na advies door de Gezondheidsraad.

Prof. Joost Ruitenberg, voorzitter van de Gezondheidsraad-commissie die de minister adviseert, is positief over het voorstel om de prik tegen kinkhoest te vervroegen. Sceptisch is hij over het idee om de rest van de dktp-prik naar achteren te schuiven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden